Economia

Immobiliari

Renovades sensacions al Meeting Point

Els professionals del sector deixen enrere la crisi i passen a debatre la fortalesa de la recuperació

Creuen que la localització serà clau en el futur i que els preus ja no cauen a les millors zones

“Hi ha coses a bon preu, però ja no gangues”, diu Bernardos

“El mercatd'Irlanda s'ha recuperat i ara els inversors pensen que
és el torn d'Espanya”

La percepció que el pitjor de la crisi immobiliària ha quedat enrere era ben palpable ahir en el Barcelona Meeting Point (BMP). “El terme crisi immobiliària i crisi econòmica ja no existeix, encara que la gran incògnita és saber si la recuperació econòmica tindrà força o no”, va dir ahir Gonzalo Bernardos, professor de la UB.

El futur del sector immobiliari: ¿recuperació o miratge?, era el títol de la conferència que Fotocasa va programar al matí, amb èxit de públic, per inaugurar la fira immobiliària que se celebra fins diumenge al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. “Els mercats immobiliaris d'Irlanda, el Regne Unit o els Estats Units s'han recuperat, i ara hi ha la sensació en els mercats internacionals que és el torn d'Espanya, que s'està convertint en un focus d'inversió internacional”, va explicar José Luis Ruiz, assessor immobiliari en el segment residencial.

Una recuperació, però, que no serà uniforme i que posarà un altre cop a la palestra un dels punts clau en la promoció d'habitatges: la localització. “La ubicació és ara per ara el més important perquè, abans que es rebentés la bombolla, els preus pujaven de manera uniforme, i aquest aspecte actualment s'ha trencat”, va subratllar Ruiz.

“Si una persona compra un habitatge a Sarrià, l'Eixample o les Corts és probable que al cap de 10 anys s'hagi doblat el seu preu, perquè tothom vol viure en aquests barris, que, a més de la demanda local, cada cop desperten més interès a escala internacional”, va assenyalar Bernardos, que va afegir: “Un mercat com l'espanyol, que en els propers anys perdrà població, no serà meravellós, i per això serà tan important la localització, perquè els preus als municipis secundaris patiran.” Bernardos va afegir que els preus ja estan repuntant lleugerament a les millors zones de les grans ciutats, “com ara Madrid, Barcelona o Bilbao”, i que l'any que ve aquesta recuperació arribarà al centre de ciutats mitjanes, “com ara Tarragona i Valladolid”.

La solvència dels compradors

Miguel Sanz, director de la territorial nord de Tinsa, també va participar en la jornada: “És cert que hi ha nombrosos minimercats, i en alguns els preus ja estan estabilitzats mentre que en els altres continuen caient”. “La definitiva estabilització de preus –va afegir Sanz– s'està allargant massa en el temps.”

Tots tres van coincidir que el finançament serà, un cop més, clau perquè aquesta recuperació es consolidi. I, encara que van considerar que de mica en mica les entitats financeres aniran obrint l'aixeta del crèdit, es produirà una divisió entre potencials clients amb solvència i entre aquells que no en tenen. “Els mileuristes no tindran més remei que optar pel lloguer, perquè difícilment aconseguiran una hipoteca”, va afirmar Ruiz. Bernardos va opinar que es generalitzaran les hipoteques amb dació en pagament i sense dació: “Evidentment les segones seran molt més barates, perquè el client al final garanteix el préstec amb el seu patrimoni.”

Com en les últimes edicions, les entitats financeres són les que ocupen un espai preferent en el BMP, amb ofertes molt similars a les de l'any passat. També els tradicionals promotors de la Ciutat Comtal –La Llave de Oro, Vértix o Núñez i Navarro– hi tenen una presència destacada. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va manifestar en l'acte d'inauguració del certamen que parlant amb els professionals del sector és palpable que “l'estat d'ànim ha canviat” i que, de fet, el sentiment general és que hi haurà bones vendes en la fira.

“Encara es poden trobar coses a bon preu, però és clar que els anys de les gangues ja han passat”, va dir Bernardos. El grup català Corp va posar a la venda el juny passat una promoció de 125 habitatges a Diagonal, confluència amb Pere IV, del Poblenou de Barcelona. “Fa just dues setmanes la vam acabar de vendre”, va afirmar Fernando Cirera, conseller delegat de l'empresa, que va subratllar: “Si els habitatges tenen el preu correcte es venen segur: l'època en què cada setmana apujaves els preus d'una promoció són història.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia