Economia

Els funcionaris catalans recuperaran la paga extra

El personal al servei de l'administració tornarà a tenir dotze mensualitats ordinàries i dues d'extraordinàries

Els treballadors interins tindran de nou el 100% de la jornada, retallada un 15%

La Generalitat de Catalunya va anunciar ahir durant la reunió de la Mesa General de la Funció Pública que, de cara al 2015, els funcionaris catalans recuperaran la paga extra que ja fa dos anys que no cobren. D'aquesta manera, els treballadors públics tornaran a cobrar les dotze mensualitats ordinàries i les dues pagues extraordinàries.

El Departament de Governació assegura que el govern català retornarà la paga incloent-la dins el pressupost de la Generalitat del 2015, que de moment no té data de presentació. Els sindicats esperen que, en el cas que el govern català no aprovi els comptes de l'any que ve i es vegi obligat a prorrogar els del 2014, s'aprovi un decret per habilitar el volum de recursos necessaris per recuperar la paga extra, fet que té un impacte d'uns 500 milions d'euros.

D'altra banda, la Generalitat es va comprometre ahir a recuperar el 100% de la jornada i el salari d'uns 6.500 treballadors interins, que se'ls havia retallat un 15%. També va ratificar que mantindrà la jubilació forçosa dels funcionaris als 65 anys, menys en casos excepcionals, i que mantindrà també les excedències de tres anys amb garantia de retorn al lloc de treball.

Els sindicats que participen en la mesa es van pronunciar en resposta a l'anunci de la Generalitat sobre la paga extra. És el cas de CCOO, que reconeix “com un avenç que el govern hagi fet oficial el seu compromís pel que fa a les pagues del 2015”, tot i que exigeix propostes de negociació per un seguit de demandes a que, de moment, la representació del govern no accepta. Entre altres mesures, Xesús González, coordinador de l'àrea pública de CCOO, va reclamar ahir el pagament dels 44 dies que es van descomptar de la paga del 2012, fet que en altres comunitats autònomes ja han resolt, així com recuperar part dels més de 10.000 llocs de treball perduts durant els darrers anys. A grans trets, CCOO exigeix al govern que es recuperin les condicions laborals i salarials i que no es facin més retallades.

LA XIFRA

500
milions d'euros implica la recuperació de la paga extra, que els funcionaris no cobren des de fa dos anys.

Reforma laboral “lenta i injusta”

La Comissió Europea (CE) va denunciar ahir que la retallada salarial duta a terme a l'Estat espanyol durant la crisi ha estat “lenta, ineficaç i injusta”, ja que ha perjudicat especialment els treballadors temporals en benefici dels fixos. Per aquest motiu, la CE va tornar a reclamar al govern de Mariano Rajoy una reforma laboral que redueixi les diferències entre els contractes indefinits i els temporals i “faciliti la capacitat de resposta dels salaris també en el cas dels treballadors fixos”, segons destaca un informe publicat pel Departament d'Afers Econòmics de la CE. Brussel·les suggereix que els treballadors temporals han estat penalitzats dues vegades: “Quedant més exposats als acomiadaments i subjectes a un ajustament salarial més fort.”

La CE va denunciar ahir, a més, que “el relativament elevat grau de protecció” que la legislació espanyola concedeix als treballadors amb contractes indefinits va distorsionar les decisions de les empreses sobre els acomiadaments. Entre 2008 i 2013, la crisi va destruir prop de 3,5 milions de llocs de treball, un 16% del total.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia