Economia

Dura petició de presó per a la cúpula de La Seda

El fiscal demana 12 anys de presó i 4,3 milions d'euros d'indemnització per a Rafael Español

Se l'acusa de simular la producció i venda de plàstic PET

Nova petició de presó per a l'expresident de La Seda Rafael Español i la cúpula directiva de la companyia química, a qui la fiscalia acusa de vendes simulades a empreses participades pels mateixos acusats, que en feien així un negoci rodó. En aquest nou cas, el fiscal Óscar Serrano Zaragoza demana 12 anys de presó i 4,3 milions d'indemnització per a l'expresident Rafael Español i altres membres de l'alta direcció, entre els quals hi ha l'exdirector general corporatiu Aurelio González-Isla, l'exdirector financer Carlos José Sanz i l'exdirector d'operacions Sinforiano Sisniega –fins a un total de set persones– per un delicte continuat d'estafa per simulació de contracte, un altre d'apropiació indeguda, un tercer d'administració deslleial i un quart de falsedat documental.

El fiscal conclou que Español i altres membres de la cúpula de la companyia química van aparentar la producció de 58.450 tones de plàstic PET –amb el qual es fabriquen, per exemple, els envasos de refresc– i van simular contractes amb companyies controlades per ells, entre les quals hi ha Polímeros PET, Netco, VK Import i Emme.

L'estafa consistia, segons el ministeri públic, que els acusats venien la falsa primera matèria a diverses societats que controlaven per finalment revendre-la a La Seda a un preu superior, amb la qual cosa van provocar a la companyia un perjudici econòmic calculat en 4,3 milions d'euros.

Segons la fiscalia, els acusats simulaven el transport de plàstic PET des de la planta de La Seda al Prat de Llobregat fins als magatzems que l'empresa Polímeros PET tenia a Saragossa i Sant Boi de Llobregat, així com als magatzems de Netco a Suïssa. Posteriorment, després que La Seda recomprés fictíciament les tones de productes, simulaven nous contractes amb l'objectiu de fingir la venda per part de La Seda del material a les societats VK Import i Emme, “dirigides formalment i efectivament pels acusats”, segons l'escrit de qualificació provisional de la fiscalia.

Més tard, els acusats simulaven el transport del material des dels magatzems de Polímeros PET i Netco a Tunísia i Rússia i, finalment, “per quadrar comptablement l'operació de producció falsa de 58.450 tones de PET a cost zero, van simular un impagament total de VK Import i Emme” pel preu corresponent al material inexistent, segons el fiscal.

Els acusats són Rafael Español Navarro, president de La Seda entre els anys 1993 i 2009, l'últim any només en el consell d'administració; Aurelio González-Isla Massip, director general d'IQA, vinculada a La Seda, i entre els anys 2008 i 2009, director general corporatiu a La Seda; Carlos José Sanz Laguna, director financer de La Seda des del 2001; Sinforiano Sisniega Balaguer, director d'operacions de La Seda i des de final del 2007, director de la divisió PET; Joaquín Francisco García Carpinell, extreballador de La Seda amb participacions d'entre el 25% i el 50%
del capital en algunes de les empreses implicades, com ara Netco i la russa VK Import; Santiago Marsella, també accionista en diverses companyies, i José Trejo, auditor extern des del 2004 per Horwath Auditores España.

Una causa anterior

En una altra causa paral·lela, Rafael Español s'enfronta a una pena de 27 anys i mig de presó per haver buidat La Seda entre el 2000 i el 2004. El fiscal coordinador de delictes econòmics, Francisco Bañeres, acusa Español i un col·laborador seu, l'economista Antonio Comadrán, dels delictes d'apropiació indeguda, contra la hisenda pública i per falsificació de documents mercantils, i demana que indemnitzi la societat amb 12,2 milions, a banda d'altres quantitats per a Hisenda.

La Seda va presentar, el juny de l'any passat, el concurs de creditors i actualment està en la fase final de la seva liquidació, després que la nord-americana Plastipak s'hagi adjudicat la divisió d'envasos per 328 milions d'euros.

LES FRASES

No hi va haver cap moviment físic de mercaderies en les vendes citades ni tampoc fluxos monetaris
La finalitat econòmica perseguida pels acusats no era cap altra que la desviació de fons
Óscar Serrano Zaragoza
Fiscal

Una trama organitzada i un cap

Les juntes d'accionistes amb Rafael Español a la presidència de La Seda acabaven –i començaven– com un autèntic rosari de l'aurora, i no és estrany, en vista de l'historial de delictes presumptament comesos per qui els havia de justificar l'evolució de la companyia. Als accionistes, llavors, ja no els quadraven els números d'una empresa que vivia els seus pitjors exercicis econòmics, tot i haver-les vist de tots colors en els gairebé noranta anys de vida.

Aquesta no és l'única petició de presó per a Español, que s'enfronta també a una altra petició, de 27 anys i mig, per haver-se endut 12,2 milions d'euros de l'empresa química del Baix Llobregat entre els anys 2000 i 2004. De fet, segons els escrits dels fiscals, Español seria el cap d'una trama ben organitzada dins la companyia a través d'un entramat de societats que participaven en el desfalc amb la venda de mercaderies o serveis inexistents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.