Economia

L'OCDE alerta del risc de “llarg estancament” i de deflació a la zona euro

L'organisme econòmic demana alentir l'austeritat fiscal per no llastar el creixement

Demana més estímuls al BCE per fer front a la dèbil conjuntura

La zona euro no carbura. El darrer informe de perspectives econòmiques de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) presentat ahir no només va apuntar a l'eurozona com a àncora principal pel creixement i la recuperació econòmica global –amb el permís de Japó, enmig de la quarta recessió en sis anys–, sinó que va alertar que els signes de baixa inflació detectats abans de l'estiu poden arrossegar els països comunitaris a la deflació.

“Hi ha un risc de llarg estancament en la zona euro”, va alertar ahir el secretari general de l'organització, Ángel Gurría. Una situació fruit de la fluixa demanda a diversos països de la zona euro, causada per les retallades en la despesa pública i l'esfondrament de la inversió, i que ha portat, de retruc, un augment de l'atur a diverses economies del continent. Els efectes secundaris de l'austeritat han estat denunciats darrerament pels govern francès i l'italià.

Fa uns mesos que també ho reclama l'OCDE, que ahir va recomanar que es moderi la consolidació pressupostària i fiscal al Vell Continent per alliberar el creixement. L'organització va anar més enllà, i va relacionar les mesures de consolidació amb l'augment de la taxa d'atur. Concretament, va explicar, cada punt de PIB de reducció de dèficit comporta un augment de dos punts de la desocupació. Una tendència que carrega de nous arguments aquells que han recriminat a Berlín i Brussel·les el caràcter sacrosant de l'austeritat, i que segons l'organització només s'aturarà si Alemanya augmenta la inversió i França avança en la flexibilització laboral. Dues mesures imprescindibles per fer bones les reformes “agressives” dels països perifèrics de la zona euro entre 2009 i 2012, i esvair fantasmes de recessió.

L'OCDE va tornar a demanar al Banc Central Europeu (BCE) nous estímuls monetaris. La institució jutja d'insuficients les mesures de Mario Draghi, president de l'organisme supervisor de l'euro. “El BCE hauria de comprar bons equivalents al 7% del PIB de l'eurozona”, va llançar ahir l'OCDE, si es vol aconseguir un estímul de l'1% a l'eurozona. Un camí ja traçat als Estats Units i el Regne Unit, i que al continent encara topa amb l'oposició fèrria del Bundesbank.

Recuperació gradual per a l'Estat

En un context desfavorable pel continent, l'OCDE va explicar que espera que la recuperació de l'economia espanyola s'enforteixi gradualment durant els dos anys vinents, fonamentada en la millora del mercat laboral i en el paper de les exportacions, que continuaran creixent gràcies a la devaluació interna, si bé va demanar a Madrid reformes fiscals que “afavoreixin el creixement”. En línia amb el bon to general, l'organització va revisar a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola (això sí, per sota del 2% pronosticat des de La Moncloa) i va augurar que l'atur, tot i que es mantindrà en xifres desbocades respecte als països del seu entorn, baixarà del 22% al 2016. “La taxa d'atur hauria de baixar alhora que el creixement repunti, tot i que seguirà sent elevat”, va advertir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia