Economia

Vint anys de l'Associació Gironina d'Empresàries

L'entitat reivindica el lideratge de la dona en els llocs de presa de decisions

Avui comencen els actes de celebració, que inclouen l'entrega de reconeixements a la trajectòria professional

Vint anys enrere era força habitual en el nostre país que una entitat bancària reclamés a una dona emprenedora l'aval del pare o del marit abans d'atorgar un crèdit. No es confiava en la seva capacitat per més viable que fos el negoci que pretenia obrir.

En aquest escenari constrenyedor, va néixer, el 1994, l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE) amb l'objectiu d'obrir portes, és a dir, de donar suport i promoure el ple desenvolupament de la dona en la condició d'empresària, professional o directiva, la qual cosa va facilitar que fos visible com a col·lectiu amb unes potencialitats –i també unes dificultats– ben marcades. L'AGE va obtenir representació en el consell executiu de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) i, més endavant, quan la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec) va muntar una sucursal a la demarcació, s'hi va inscriure perquè s'hi sentia més reflectida.

Dues dècades després l'associació celebra l'aniversari sense baixar la guàrdia, sinó tot el contrari, amb la moral reivindicativa ben esmolada perquè malgrat les millores aconseguides encara s'ha d'avançar molt en la promoció de la igualtat de gènere i d'oportunitats, segons manifesta la seva presidenta, Maria Rosa Agustí: “En ple segle XXI ens cal defensar la presència total i absoluta de les dones en els llocs de decisió, on es prenen mesures que repercuteixen en el futur de les nostres empreses i en el desenvolupament de la societat.” L'AGE aplega actualment 150 dones empresàries (propietàries, copropietàries, sòcies o accionistes) o que ocupen càrrecs directius o de gerència amb responsabilitat en l'àmbit empresarial.

Aquest vespre, les diferents associades, així com entitats col·laboradores i personalitats rellevants del món empresarial, universitari, polític i associatiu entre altres àmbits s'aplegaran al restaurant El Pati Verd de Girona per acompanyar l'AGE en la gala d'inici dels diferents actes previstos pel seu vintè aniversari. En el decurs de la celebració es lliuraran diversos reconeixements a la trajectòria de les emprenedores i s'informarà de la recent inscripció en la Federació Internacional BPW (Business Professional Women), un grup molt potent que treballa pel lideratge de la dona al més alt nivell, condició fonamental per consolidar economies fortes i societats de progrés. El seu lema és, justament: “La igualtat és un bon negoci.” Agustí hi està totalment d'acord: “La dona aporta pluralitat de visions, empatia, millora en el treball en equip, constitueix un agent de dinamització i prosperitat que no ens podem permetre el luxe de perdre.” Pel que fa a a la participació de l'AGE a BPW, valora els avantatges que comporta per a les associades el fet de pertànyer a una xarxa tan àmplia, especialment per a les que tenen vocació d'internacionalitzar-se, així com la possibilitat de ser escoltades davant d'organismes mundials i l'oportunitat de promoció de les comarques gironines arreu del món, la qual cosa “revertirà en benefici de la col·lectivitat.”

Ciutadanes amb pensament propi i visió de futur

“Cada dona, com a ciutadana, ha d'aportar a la política el seu pensament, la seva visió de futur i la seva acció, i ha de protegir i promoure els interessos de totes les dones professionals i empresàries.” Són paraules de l'advocada Lena Medesin Phillips, fundadora al 1930 de la Federació Internacional BPW, en la qual s'acaba de donar d'alta l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE). Es tracta d'un influent lobby, amb representació a cent països dels cinc continents, que treballa per impulsar l'apoderament econòmic i el lideratge femení en els principals àmbits de presa de decisions com una aposta per una societat més desenvolupada. BPW participa en el Consell d'Europa i en el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (estatus consultiu).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia