Economia

190.000milions submergits

L'economia submergida a l'Estat representa el 18,6% del PIB

És el doble que al Regne Unit o França

La corrupció afavoreix aquest fenomen, segons un estudi

L'economia submergida i l'ocupació no declarada representen a l'Estat espanyol el 18,6% del seu producte interior brut (PIB), és a dir, uns 190.000 milions d'euros, segons un estudi de l'empresa de treball temporal i consultora Ransdtad, que destaca que la xifra duplica la que es registra, per exemple, a França (9,7%) i el Regne Unit (9,9%). De fet, l'estudi relaciona de forma directa la percepció que tenen els ciutadans de la corrupció institucional amb aquest tipus de pràctiques, de manera que a major corrupció, més negoci en negre, entès com qualsevol tipus d'activitat retribuïda no declarada a les autoritats, segons la regulació de cada país.

Així, l'Estat espanyol té un dels nivells més alts de tota la Unió Europea, segons l'estudi Flexibilitat en el Treball 2014 de Randstad, que fa servir dades del 2013. Fent càlculs aproximats a partir dels nivells actuals d'ocupació i tenint en compte que la major part de l'economia és treball en negre, l'estudi xifra en uns 3 milions els llocs de treball que aflorarien si es declarés tota l'ocupació submergida que hi ha actualment a l'Estat, de manera que la taxa d'atur es podria reduir un 50% o un 60%, segons reconeixia ahir el director de relacions institucionals de Randstad, Luis Pérez, en la presentació de l'estudi a Madrid.

En l'àmbit internacional, més de 1.800 milions de persones treballen en aquestes condicions, la qual cosa suposa el 60% dels treballadors, uns 3.000 milions, segons la informació de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) recollida en el document.

A la Unió Europea, l'Estat espanyol (18,6%) i Portugal (19%) registren els nivells més alts, i tot i que la mitjana europea se situa en el 18%, a causa del nombre elevat de persones en aquesta situació als països de l'antiga Europa de l'Est, amb Bulgària (31%), Romania (28%) o Hongria (28%) al capdavant. En canvi, en altres països és ben residual, com és el cas d'Àustria (7,5%) i Luxemburg (8%). Als Estats Units, la taxa és del 6,6%, de les més baixes del món.

Eines per reduir-la

Segons explicava Luis Pérez, cal treure a la llum l'ocupació submergida per poder sanejar els comptes públics, rebaixar les taxes de desocupació desorbitades i tenir economies més sanejades.

Entre les eines proposades en el document per posar fi a l'economia submergida o, si més no, reduir-la a la mínima expressió, Randstad assenyala els alts nivells de protecció social com a clau principal. A més, recomana una major intervenció a través de polítiques de mercat de treball per a la protecció dels grups vulnerables i –no oblidem que l'estudi l'ha encarregat una empresa de col·locació— facilitar el treball temporal i l'accés a les empreses de treball temporal (ETT).

En canvi, recorda que les càrregues impositives o fiscals no tenen una relació directa amb el volum d'economia submergida, “al contrari del que afirmen els defensors de la posició liberal”, diu.

De fet, en l'estudi s'explica que “els països en què les empreses poden recórrer amb major facilitat a l'ocupació temporal i a les agències de treball són els que tenen una menor taxa d'economia submergida i generen millors alternatives per als treballadors i les empreses”.

Així, recorda que l'índex de penetració de les ETT és del 3,8% al Regne Unit, del 2,7% als Països Baixos i només del 0,5% a l'Estat espanyol.

En l'elaboració del document hi han participat Randstad en col·laboració amb la Universidad de Sheffield (Regne Unit) a partir de xifres d'Eurostat, l'OCDE i l'Organització Internacional del Treball (OIT).

LES XIFRES

3
milions
de llocs de treball aflorarien si es declarés tot el treball en negre que hi ha actualment a l'Estat espanyol.
1.800
milions
de treballadors arreu del món treballen en l'economia submergida, el 60% del total, segons l'OCDE.

Més mercat, menys treballadors

L'informe de Randstad estudia també les conseqüències de l'ocupació submergida en el mercat laboral europeu de cara a les pròximes dècades i estableix que, si segons l'Eurostat l'any 2013 hi havia 336 milions d'europeus en edat de treballar, la xifra caurà un 6% el 2030.

Actualment, a més, la Unió Europea té un 27% de persones que, per edat o altres circumstàncies, no pot treballar, i el 2030 aquest percentatge pujarà fins al 39%, amb el consegüent augment de la despesa que representarà, alhora que també comportarà una reducció en les tributacions. En l'informe es demana posar en context aquestes xifres amb les de l'envelliment progressiu de la població activa i el manteniment de l'estat del benestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia