Economia

Propostes per fer reeixir la indústria

La Fundació per la Indústria va presentar divendres el primer número del seu recull de títols

El professor Oliver avalua els punts forts i febles del sector des d'una perspectiva històrica

Conèixer la Indústria és una col·lecció que aplega propostes amb llibertat d'anàlisi i síntesi dels autors

La Fundació per la Indústria va presentar la setmana passada la col·lecció de llibres Conèixer la Indústria, una aposta del col·lectiu per “aportar visió, informació, opinió i propostes” entorn de la situació de la indústria catalana actual. En un acte celebrat al Col·legi d'Economistes de Barcelona, la fundació va presentar el primer dels llibres d'aquesta sèrie: La pèrdua de posicions de la indústria catalana en el context europeu: transformacions estructurals de l'expansió (1995-07) i efectes de la crisi (2007-13), del catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver.

Durant l'acte, en què també van intervenir Rafael Suñol, membre del consell assessor de la fundació, i Josep Bombardó, el president, el catedràtic de la UAB va tenir l'ocasió de presentar el seu llibre, en què analitza quin és l'estat de la indústria catalana després de set anys de crisi i de continuada destrucció de teixit productiu. Les seves intervencions van anar dirigides, sobretot, a desgranar les claus de la realitat d'aquest sector de l'economia de manera que la societat pugui entomar els desafiaments i afrontar els processos imprescindibles de reindustrialització que es presenten.

En la Fundació per la Indústria, aquest procés de reindustrialització es percep com a fonamental per entendre la realitat econòmica catalana i per enfocar-ne la recuperació, aprofitant el seu potencial –la situació estratègica clau en què es troba Catalunya– i superant situacions per, a poc a poc, anar fent reeixir l'economia del país.

És per aquest motiu que l'anàlisi del professor Oliver al seu llibre resulta tan lògic dins el marc del recull Conèixer la Indústria, perquè, segons l'opinió que hi ha en la fundació, “vol col·laborar a vertebrar un sistema productiu sòlid, capaç de generar riquesa i ocupació de manera significativa i amb fortalesa per resistir els canvis de cicle dels mercats, quelcom que exigeix que les empreses assumeixin plenament el repte de la competitivitat”.

Per un futur eficient

D'altra banda, l'enfocament històric que pren el llibre –fa un diagnòstic dels punts forts i febles que té la indústria passant per les transformacions estructurals de l'expansió entre el 1995 i el 2007 i per l'actual període de crisi, del 2007 al 2013– permet alertar dels riscos que afronta l'economia i que, segons s'assegura a la fundació, no són nous sinó que han estat afectant el sistema i la indústria catalana de manera sistemàtica durant els últims anys.

La Fundació per la Indústria remarca, amb relació als autors que s'aniran sumant a la col·lecció Conèixer la Indústria, que busca recollir propostes “des de la llibertat d'anàlisi i síntesi dels seus autors” i que, per tant, les opinions que formulin els contribuents no seran necessàriament compartides pel col·lectiu. Sí que seran comuns el punt de partida de les anàlisis i l'objectiu de totes aquestes: aportar informació rigorosa i actualitzada que faciliti el disseny, desenvolupament i gestió de polítiques industrials eficients i eficaces.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia