Economia

Puja un 16,5% en un any la compravenda d'habitatges

Segons l'INE, al mes d'octubre hi va haver 571 operacions de compravenda d'habitatges a la demarcació de Girona

Els habitatges de segona mà són els que reactiven el mercat

La compravenda d'habitatges a les comarques gironines va augmentar un 16,5% a l'octubre respecte al mateix mes de l'any passat, segons dades difoses ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Concretament, a la demarcació es van vendre 571 habitatges, la major part dels quals de segona mà, un total de 454 –una xifra que suposa també un 40% més d'habitatges que a l'octubre del 2013–, i la resta, 117, habitatges nous. En aquest darrer cas, hi ha hagut una caiguda d'un 29,5%, una dada que constata, una vegada més, que és la compravenda d'habitatges de segona mà la que reactiva el mercat immobiliari.

Pisos de segona mà

De totes maneres, en aquest sentit, cal recordar que hi ha molta obra que després de passar per la Sareb es comptabilitza com a immoble de segona mà, o que també ho és l'obra nova rehabilitada, segons destaca el president dels API gironins, Ramon Corominas. El president dels API gironins també insisteix que l'estoc d'obra nova és molt inferior a la demarcació ja que fa temps que no es construeix, motiu pel qual hi ha molta més oferta de pisos de segona mà. “Des dels despatxos ja fa temps que tenim la impressió que s'han multiplicat per dos les demandes de compravenda”, explica Ramon Corominas, que hi afegeix que en dades trimestrals ja hi ha hagut aquest increment de compravenda, que es pot explicar per diversos motius. La inquietud pel sobrecost de les plusvàlues fiscals ara que s'acaba l'any, l'obertura de crèdit amb ofertes hipotecàries o la baixada de tipus d'interès són alguns dels aspectes que poden haver originat aquest increment. De totes maneres, caldrà veure com evolucionen aquestes dades el 2015, hi afegeix el president dels API gironins.

27,6% a Catalunya

L'increment en la compravenda a la demarcació és, de totes maneres, el més baix de tot Catalunya, on la mitjana del mes d'octubre va ser del 27,6%, i la demarcació de Lleida és on s'ha constatat l'augment més notable, amb un 36,8% d'increment, seguida de les comarques de Barcelona, amb un 31,3%; les de Tarragona, amb un 20,4%, i, finalment, les de Girona. Segons les mateixes fonts, a tot Catalunya es van concretar 3.973 operacions, contra les 3.113 de l'octubre del 2013. Del total, 3.551 pisos eren lliures i 422 protegits, mentre que 740 eren habitatges nous i els 3.233 restants, de segona mà.

LES XIFRES

40
per cent
d'increment en la compravenda d'habitatges de segona mà hi ha hagut a la demarcació a fa un any.
454
dels habitatges
venuts eren de segona mà, una xifra que representa un 40% més que un any enrere.
571
habitatges
es van comprar durant el mes d'octubre a la demarcació de Girona, segons dades de l'INE.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia