Economia

Sense paga extra a l'hospital de Lloret “per evitar un ERO”

El director de planificació de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva no entén “la sorpresa” dels treballadors ja que al mes de juny se'ls va avisar per carta que perdrien la remuneració

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva justifica la retirada de la paga extra de Nadal als treballadors del sociosanitari de Lloret en la necessitat de garantir la viabilitat de la corporació i evitar acomiadaments. El director de planificació de la corporació, Xavier Conill, va explicar ahir que del 2009 al 2014 els ingressos que provenen de la Generalitat han disminuït un 17%: “El 2009 la facturació era de 100 milions, i el 2014 va ser de 87. El 2010 ja es va abaixar un 5% el sou dels treballadors, excepte a gerència, on la rebaixa va ser del 10%.” Amb aquesta mesura, Conill va dir que es garanteix que no s'hauran de fer acomiadaments. “El 2011 i el 2012 vam estar a punt de fer un expedient de regulació d'ocupació (ERO), però el vam evitar gràcies a la negociació. Però el 2013 i el 2014 no n'hi havia prou, i per això vam haver d'afectar una part de salari”, hi va afegir.

Aquesta afectació, però, hauria estat a tots els centres de la corporació a excepció del sociosanitari de Lloret. “Fruit de negociacions amb la totalitat dels representants legals dels treballadors de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva durant l'any 2013, es va procedir a la disminució, entre el 2013 i el 2014, de l'equivalent a una paga a tots els treballadors. Aquesta reducció es va realitzar en la majoria dels casos en forma de mitja paga l'any 2013 i mitja paga repartida durant l'any 2014”, expliquen des de la corporació.

En el cas de l'hospital de Calella, àrea bàsica de Calella i àrea bàsica de Malgrat, Palafolls i l'Asil Hospital de Sant Jaume de Blanes, va ser fruit d'un acord. En el cas de l'hospital comarcal de Blanes i l'àrea bàsica de Lloret Tossa, va ser per decisió directiva, recorreguda pels treballadors al jutjat i ratificada amb sentència judicial. El cas de l'hospital municipal de Lloret centre sociosanitari, atès que hi havia conveni vigent i que amb les negociacions no van arribar a cap acord, “es va optar pel despenjament del conveni sociosanitari”.

“Es retira l'equivalent a una paga doble en dos anys. El 2012 i el 2013 no es va treure res a Lloret i s'havia de fer abans que acabés el 2014. Si s'hagués pogut arribar a acords o fer coses el 2013 i el 2014 ara de l'extra del desembre retiraríem vuit dies de paga en comptes de trenta. Com que no vam poder-ho retirar, ha de ser una mensualitat sencera”, argumenta Conill. El cap de planificació no entén “la sorpresa” que van denunciar els treballadors en veure retirats els diners que ja havien cobrat atès que al juny “es va informar per escrit amb acusament de recepció a tots els treballadors que, per impossibilitat de treure una part en la nòmina del mes de juny, es retiraria íntegrament en la del mes de desembre”.

LA XIFRA

17
per cent menys d'ingressos. La facturació de la corporació ha baixat de 100 milions el 2009 a 87 el 2014.

LA FRASE

Tot això es fa per evitar acomiadaments. No n'hi haurà amb aquestes mesures
Xavier Conill
Director de planificació de la CSMS
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia