Economia

El nombre d'estrangers a l'Alt Empordà baixa el 2014

És el primer any que la població d'origen estranger disminueix a la comarca

El col·lectiu més nombrós continua sent el de la UE

Marroquins i francesos són les nacionalitats més presents

Per primera vegada el nombre d'estrangers empadronats a l'Alt Empordà experimenta un lleu descens en relació amb l'any anterior: l'any 2014 aquest col·lectiu representava 39.090 persones (un 27,53% dels 141.980 habitants de la comarca), mentre el 2013 eren 40.336 i representaven el 28,27% de la població. El nombre d'estrangers a l'Alt Empordà s'havia anat incrementant molt significativament des de principis del segle XXI (a finals de l'any 2000 només representaven el 9,6% de la població de la comarca). Però, mentre que al conjunt de Catalunya la població estrangera va començar a disminuir a partir del 2009, a l'Alt Empordà va continuar augmentant (tot i que en més mesura a partir del 2010), fins al 2013. L'informe estadístic anual que acaba de publicar el Consell Comarcal de l'Alt Empordà posa en evidència que aquesta tendència s'inverteix el 2014 i situa el nombre d'estrangers als nivells del 2010.

Més que a Catalunya

Amb tot, la comarca continua tenint un dels índexs de població estrangera més importants del país: gairebé dobla el percentatge del conjunt de Catalunya (que és d'un 15,1%) i supera la mitjana de les comarques gironines, que tenen un percentatge de població estrangera del 21% i que són la demarcació catalana amb més estrangers.

Una altra característica d'aquesta comarca és el pes que representa el col·lectiu de residents estrangers que no s'han desplaçat a l'Alt Empordà per motius econòmics (per exemple, ciutadans francesos o europeus jubilats). AEl 2014, aquest grup representava el 38% de la població estrangera de la comarca (la resta, el 62%, correspon a la immigració econòmica). Amb tot, la tendència és que aquesta immigració econòmica creix, ja que l'any 2000 només representava un 55%.

Pel que fa a l'origen de la immigració a la comarca, el grup més important procedeix de la Unió Europea (un 37% de la població estrangera), seguit pel grup que ve del nord d'Àfrica (30%) i l'Amèrica Llatina (18%). Si ens fixem en les nacionalitats d'origen (n'hi ha 119 representades a l'Alt Empordà), el grup més important és el dels marroquins –que es manté estable–, seguit dels francesos, que disminueix lleugerament. De fet, els únics col·lectius que creixen una mica en relació amb l'any anterior són els que procedeixen d'Hondures i Gàmbia, i el que més ha disminuït és el que procedeix de Colòmbia (vegeu gràfic).

Els municipis que concentren un percentatge més alt de població d'origen estranger a l'Alt Empordà són Castelló d'Empúries (46,48%), Sant Pere Pescador (39,24%), l'Escala (35,32%), la Jonquera (33,75%), Roses (33,13%), Palau-saverdera (31,36%), Cadaqués (30,64%) i Pau (30,51%).

Més afectats per la crisi

L'informe de l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal també recull que la població immigrada de la comarca és la que ha estat més afectada per la pèrdua de llocs de treball d'aquests últims anys: des de l'inici de la crisi econòmica, la proporció de població estrangera aturada ha crescut gairebé 7 punts percentuals, fins a situar-se en el 37,5% l'any 2013. Aquest percentatge se situa per damunt de la taxa de població estrangera que resideix a la comarca de l'Alt Empordà, que l'any 2013 era del 28,27%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia