Economia

L'eliminació de la quota de llet posa en risc les granges

D'aquí a tres mesos se suprimiran els límits de producció a la UE i el productor preveu que els preus baixaran

A partir d'ara l'oferta i la demanda marcaran el sector

Al conjunt de la UE la producció podria augmentar fins a un 2%

És una incògnita el que suposarà per a les explotacions de vaques de llet de les comarques gironines l'eliminació de les quotes lleteres. Era una “mort anunciada” des de ja fa uns anys, quan la Unió Europea (UE) ho va començar a debatre, i serà una realitat d'aquí a tres mesos d'acord amb la nova política agrària comuna (PAC). L'1 d'abril, doncs, hauran desaparegut les quotes de producció de llet en tots els països de la UE.

Les quotes lleteres es van introduir el 1992 per controlar els excedents de llet, per evitar que els preus baixessin i per assegurar-se així la comercialització de tota la producció. Catalunya sempre ha estat deficitària en producció de llet. Tot i així, segons dades del novembre del 2014 del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) –facilitades per Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)–, el 57% de les explotacions del país van sobrepassar la producció establerta, i “ho van fer en un 11% de mitjana”.

Què passarà a partir d'ara? El sector parla de “futur incert”. “És molt probable que a les comarques gironines augmenti la producció, tot i que la tendència a l'augment ha estat constant durant els últims anys”, asseguren des de JARC. Tot i això, no es pot preveure quina serà la magnitud d'aquest increment, ja que hi influeixen diversos factors com ara la supeditació del cost de l'alimentació dels animals, que fluctua contínuament i que en moments determinats ha arribat a “escanyar” moltes explotacions.

Amb l'eliminació de les quotes, es calcula que la producció de llet al conjunt de la UE podria augmentar fins a un 2%. Tot i això, en països com ara Holanda, França i Alemanya, que sovint venen els excedents a l'Estat espanyol, la producció podria pujar entre un 12% i un 20%. Això podria provocar una “baixada generalitzada dels preus”. Tot i que els primers mesos de l'any passat van ser “bons” i els últims tres mesos de l'any i aquest gener també han continuat amb la mateixa tònica, els preus en origen de la llet han registrat una davallada gradual d'un 16% (l'any 2013, el litre de llet es pagava a 44,55 cèntims). “Aquesta tendència es podria accentuar si la demanda del mercat no augmenta per absorbir el més que probable increment de la producció lletera”, segons JARC.

En aquest sentit es pronuncia el membre de l'executiva nacional de llet d'Unió de Pagesos, Josep Massó, que pensa que a partir d'ara el sector estarà marcat per l'oferta i la demanda i que aquí no hi influirà tant la llet que es produeixi a l'Estat espanyol com la que s'importa d'altres països de la UE com ara França i Alemanya. “Si la indústria, que és la que acaba decidint a quins preus paga la llet, troba llet més econòmica d'altres països i li compensa el transport, l'acabarà comprant fora de l'Estat i obligarà els productors d'aquí a abaixar encara més els preus”, diu Massó. De fet, segons Massó, la indústria no és la reguladora dels preus, sinó que són les grans superfícies les que decideixen a quin preu volen vendre la llet.

És per tot això que el director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a les comarques gironines, Vicenç Estanyol, no creu que a partir d'ara es tanquin més explotacions de vaques de llet que en aquests darrers anys, perquè el sector lleter és molt important a les comarques gironines i assegura que són les grans explotacions que ja fa temps que es preparen per adaptar els negocis a l'Europa del 2015 i les que ofereixen molt valor afegit les que se'n sortiran.

44,55
cèntims d'euro
pagava l'any 2013 la indústria de l'Estat al productor per un litre de llet.

LES XIFRES

20
per cent
creu el sector que creixeran en producció països com ara Holanda, França i Alemanya.
282
explotacions lleteres
hi havia al tancament de l'any 2013 a les comarques gironines, segons l'Idescat.

Girona és on es produeix més llet de Catalunya

Imma Bosch

La demarcació de Girona és la primera productora de llet de Catalunya, amb 235.202 litres l'any 2013, segons l'Idescat. Si aquestes dades es comparen amb les del 2012, quan les comarques gironines van produir fins a 237.274 litres, es constata que la producció lletera gironina va registrar un lleuger retrocés l'any 2013. “Tot i això, les comarques de Girona es mantenen al capdavant de la producció làctia catalana”, segons JARC.

Pel que fa al nombre d'explotacions, l'any 2013 hi havia unes 282 explotacions lleteres a les comarques gironines, una quantitat que no ha variat gaire des d'aleshores.

La producció lletera a l'Estat espanyol aquesta campanya està limitada per la Unió Europea, fins al 31 de març, a 6,4 milions de tones de llet, i s'estableix una penalització de 0,2783 euros per cada litre de llet que sobrepassi aquest límit. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, es calcula que aquest any l'Estat espanyol podria sobrepassar la producció assignada entre un 0,3% i un 0,7% (de 17.000 tones fins a 43.000 tones més). En els últims mesos, el nombre d'entregues de llet ha baixat, cosa que ha provocat que s'hagin reduït les mesures preventives per fer disminuir l'impacte negatiu de la supertaxa. “Malgrat tot, s'estima que finalment uns 9.671 productors hauran de pagar aquesta penalització, per haver produït més del que estava establert”, assegura el sindicat agrari JARC.

Segons el Departament d'Agricultura, el 37% de la llet que es produeix a Catalunya surt de les comarques de Girona. A l'Empordà, el Gironès i la Selva és on es concentren la majoria de les explotacions.

Per demarcacions, la quota total que hi ha establerta a la demarcació de Girona és de 206.277.625 quilos, quan a Lleida és de 173.418.266, un 31,1% del total de Catalunya.

Les petites explotacions ho tindran més complicat

La incertesa més gran per al sector lacti és que els productors no “sàpiguen on vendre la llet ni si el mercat acabarà absorbint” tota la producció de la UE. “Hem de tenir en compte que la indústria limitarà la quantitat de llet que vol comprar i fins i tot definirà trams de preus per a les diverses entregues que fa el productor”, asseguren des de JARC.

A les comarques gironines, sempre segons JARC, les característiques geogràfiques no afavoreixen l'establiment d'explotacions molt grans –fins ara ja no ho han estat mai– i “les petites explotacions tindran més dificultats per assumir els costos de producció i la volatilitat de preus d'una economia d'escala”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia