Economia

Contraprogramació de fires del porc a Vilobí i Riudellots

L'alcaldessa vilobinenca es queixa que el municipi veí organitzi el Fiporc els mateixos dies que la fira de Salitja

Roura diu que els voluntaris del poble li demanen avançar la mostra pel carnaval

Els ajuntaments de Vilobí d'Onyar i de Riudellots de la Selva preparen per aquest cap de setmana (dies 7 i 8) dues fires semblants sobre el porc. La divuitena Fira Festa de la Botifarra Dolça del poble de Salitja (Vilobí) coincidirà amb la segona edició de la Fira del Porc (Fiporc) de Riudellots de la Selva. “No s'han fet les coses com s'haurien d'haver fet”, critica l'alcaldessa de Vilobí, Olga Guillem, sobre la doble ració de botifarres a la comarca. A Riudellots, l'alcaldessa, Montserrat Roura, explica que els voluntaris del poble li van demanar que la fira s'avancés per poder gaudir del cap de setmana de carnaval, els dies 14 i 15.

La mala maror per la coincidència ve des de fa uns mesos. Segons l'alcaldessa de Vilobí, l'endemà que va saber que s'organitzava la fira de Riudellots el mateix cap de setmana, a mitjan mes de novembre, es va posar en contacte amb Roura, per fer-li veure la conveniència que el Fiporc canviés les dates. “Hi ha dos caps de setmana més al febrer”, diu Guillem.

L'any passat, el Fiporc va ser els dies 15 i 16 de febrer, i la fira de Salitja, el 22 i 23 de febrer, i no va haver-hi contraprogramació. Aquest any, però, hi ha criteris divergents. L'alcaldessa de Vilobí explica que Vilobí organitza la fira el cap de setmana anterior al dimecres de cendra, i així està inclòs en el registre de la Generalitat. A Riudellots, sostenen que ells han mantingut la data, i que el canvi l'han fet al poble veí. Els dos termes municipals es toquen i entre els ajuntaments hi ha uns sis quilòmetres.

Consell i Diputació

Guillem ha enviat una carta al president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, i al de la Diputació de Girona, Joan Giraut, en què exposa el seu punt de vista. L'alcaldessa vilobinenca recorda, a més, que des de fa anys municipis veïns com ara els de Massanes, Brunyola, Santa Coloma i Sant Hilari, entre altres, s'intercanvien el calendari de fires “perquè no coincideixin”. “Tot costa molt i es tracta que no ens posem pals a les ordes.”

Roura, que és alhora directora territorial de Benestar Social i Família, admet que la coincidència no és “l'ideal, però que també han coincidit les fires de Campllong i de Fornells, per exemple. A més, per no interferir en la seva, nosaltres no fem res de botifarra dolça. Hi ha tallers de botifarra de perol, de greixons...”, recorda la batllessa de Riudellots. Per Roura, les dues fires es poden “complementar”.

L'Ajuntament de Vilobí i l'entitat Indeps de Salitja, han preparat dos dies d'actes. Dissabte hi haurà un sopar menú de diferents botifarres dolces i picants amb ratafia i gintònic. Diumenge hi haurà desfilada de tractoristes, exposició d'eines i hi assistirà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

LES FRASES

No s'han fet les coses com s'haurien d'haver fet. No hauríem de fer triar la gent [entre les fires]
Olga Guillem
alcaldessa de vilobí d'onyar (CiU)

LA DATA

05.02.15
és el dia de la presentació del Fiporc, al matí, amb un esmorzar de porc al Vol Gastronòmic de Girona.
L'ideal és no coincidir. Però els nostres voluntaris van demanar que no ho féssim per carnaval
Montserrat Roura
alcaldessa de riudellots (CiU)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia