Economia

L'empresa veu la llum

Cau un 34,84% el nombre de concursos de creditors a Catalunya durant el 2014

Es registren cinc trimestres consecutius amb descensos

El nombre de particulars en concurs ha estat de 141

Catalunya
és la zona de l'Estat amb més procediments

La tendència a la baixa en el nombre de concursos de creditors indica una certa bona salut de les empreses que han aconseguit sobreviure als pitjors anys d'una crisi que ha castigat les més inestables. Segons les dades publicades ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE), el nombre de concursos de creditors es va reduir a Catalunya en el darrer trimestre de l'any per cinquè trimestre consecutiu i ja s'acumula una reducció interanual d'un 34,84%. Al llarg de tot l'exercici passat, el nombre de deutors concursats va ser de 1.484, dels quals 141 van correspondre a persones físiques i la resta, a empreses.

“La tendència és positiva i ens explica que les empreses que han sobreviscut són prou resistents per mantenir-se”, assenyala Roger Romagosa, economista de l'Observatori de la Pime, de Pimec.

Amb tot, és Catalunya la zona que concentra un major nombre absolut d'aquest tipus de procediments del conjunt del territori espanyol. La majoria de concursos es presenten a la demarcació de Barcelona (1.221), a molta distància dels que hi ha hagut a Girona (125), Tarragona (90) i Lleida (48), tant pel que fa a empreses com a persones físiques que s'hi declaren (115 de les 141, a Barcelona, contra les 12 de Lleida, 8 de Tarragona i 6 de Girona).

Durant el quart trimestre, el nombre de deutors concursats ha caigut fins als 352, cosa que representa un descens d'un 28,5% amb relació al mateix període de l'any 2013.

Al conjunt de l'Estat, el nombre de deutors concursats en tot l'any ha estat de 7.038, un 29,2% menys que el que es va registrar el 2013, i en el quart trimestre s'han comptabilitzat 1.677 casos, un 28,8% menys que un any abans. D'aquests, Catalunya, Madrid i el País Valencià en van concentrar el 51% del total. Per tipus de concurs, 6.581 van ser voluntaris (un 30,3% menys) i 457, necessaris (un 7,9% menys).

La construcció

Per activitats, van ser els sectors de la construcció, el comerç i la indústria i l'energia els que van concentrar la majoria de les operacions (58,9% del total) i les activitats administratives (-40,2%), la construcció (-38,6%) i el comerç (-24,7%) van registrar els descensos més grans en l'acumulat durant l'exercici. Per contra, el descens en l'hostaleria (-7,3%) va ser el més baix de la sèrie.

Pel que fa a l'antiguitat, un 24,2% de les empreses concursades tenien vint anys o més i un 12%, com a màxim quatre anys d'antiguitat. L'activitat econòmica amb un major percentatge d'empreses concursades de vint anys o més va ser el comerç, amb un 28,9% del total.

Llevat d'algunes excepcions, doncs, i en menor o major mesura, els descensos estan generalitzats tant en tipologia d'empreses com el sector a què pertanyen, el nombre de treballadors o l'àrea d'actuació, però no cal oblidar, segons recordava Romagosa, que es tracta d'un indicador que marca una tendència però no revela tota la veritat.

“Les xifres ens expliquen que la tendència és positiva perquè hi ha una reducció en el nombre de concursos, però més enllà d'això, no sabem res més”, va explicar. “Les estadístiques no ens informen de què passa amb aquestes empreses, si desapareixen o no, si mantenen els llocs de treball o els redueixen”, va alertar, i va dir: “El risc hi continua sent, tot i que les últimes estadístiques ens expliquin que la tendència és millorar.”

El millor inici de l'any

Si les dades oficials demostren que el 2014 ha estat un any positiu pel que fa a revertir una tendència que es repetia massa des de la crisi, l'inici del 2015 ha estat un dels millors, especialment per a la construcció i el comerç, segons el gabinet d'estudis econòmics d'Axesor.

Segons una nota de premsa, els concursos de creditors van mantenir durant el mes de gener el fort ajustament iniciat ja a final del 2013, en registrar una caiguda d'un 20,9% interanual. Segons Axesor, els 400 processos formals d'insolvència iniciats al gener suposen 179 casos menys que els registrats el gener del 2014 i representen el millor començament d'any des del 2011.

Per sectors, la construcció va representar el 24% dels concursos declarats al gener a l'Estat espanyol, amb 96 procediments. La xifra és un 37,7% inferior a la registrada un any abans, però multiplica per cinc la que hi havia l'any 2008. També en el comerç la caiguda és d'un 34,5%, però la xifra multiplica per quatre la d'abans de la crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia