Economia

Més de 80.000 milions en cabals opacs

La llista Falciani revela abundant informació sobre fortunes amagades en comptes bancaris al HSBC de Ginebra

Entre els 106.000 clients, n'hi ha gairebé 2.700 de l'Estat, desenes d'ells catalans

La llista Falciani s'ha començat a publicar. Més de 80.000 milions d'euros –al canvi del 2007– en fortunes opaques pertanyents a 106.000 clients de 203 països diferents han quedat definitivament al descobert. Així ho publicaven ahir diversos diaris europeus que han participat en la investigació internacional –com ara El Confidencial, en col·laboració amb la cadena de televisió La Sexta– coordinada pel rotatiu francès Le Monde i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, en la sigla en anglès). Entre els milers de clients del banc HSBC de Ginebra hi ha de tot: banquers, artistes, membres de les famílies reials d'arreu i, fins i tot, persones relacionades amb el terrorisme internacional. L'Estat espanyol figura en el dotzè lloc del total de països de la llista per nombre de clients –2.694– i en el 29è per quantitats de diners amagats –1.840 milions d'euros–, darrere de Grècia i davant de Mèxic.

L'exinformàtic francoitalià Hervé Falciani és qui ha fet sortir a la llum aquests presumptes casos d'evasió fiscal. Segons El Confidencial, amb el pseudònim de Ruben al-Chadick, Falciani va enviar un correu electrònic el 2008 a les autoritats de diferents països europeus, a les quals va facilitar informació bancària de milers de clients del Hong Kong Shangai Bank (HSBC) de Ginebra. França va compartir aquesta informació amb diverses jurisdiccions i el govern espanyol la va utilitzar per dur a terme una massiva regularització fiscal, moment en què algunes de les persones que apareixen a la llista van aprofitar per regularitzar la seva situació.

Entre els noms de la llista Falciani que es van conèixer ahir, apareixen desenes de catalans, entre els quals hi ha el germà dels ginecòlegs Dexeus, l'advocat Juan de Dios Dexeus; l'empresari Gustavo Buesa –investigat pel cas Crespo de Lloret de Mar–; l'exdiputat del PSC i propietari de la gestora d'immobles Infiprox, Dídac Fàbregas, i Alfons Godall, vicepresident del FC Barcelona en l'època de Joan Laporta. A Godall, empresari immobiliari i consultor econòmic i financer, se'l relaciona amb un compte a nom de Double Joy Limited, una empresa amb seu a les illes Verges britàniques que va arribar a sumar 5,1 milions de dòlars entre els anys 2006 i 2007. Segons El Confidencial –que va començar ahir a publicar el nom dels clients més destacats de l'Estat que figuren en la llista d'evasors–, l'exdirectiu del FC Barcelona ha reconegut l'existència d'aquests diners i ha assegurat que va regularitzar-los amb Hisenda després que l'autoritat fiscal tingués accés a la llista.

Qui, quant i com

De moment, el diari digital ha fet saber que en la famosa llista Falciani hi figura qui va ser president de Banco Santander, Emilio Botín, de qui diu que tenia una fortuna oculta en el HSBC de Suïssa de 82 milions de dòlars i que va utilitzar un entramat societari al Panamà i a les illes Verges amb testaferros “per amagar qui hi havia al darrere dels comptes”. També es van desvelar els noms del futbolista Diego Forlán; del rei del Marroc, Muhammad VI, i del pilot de Fórmula 1 Fernando Alonso, els assessors del qual han explicat al diari digital que “la seva situació ha estat i està en regla” i que “mai no ha tingut problemes amb Hisenda a l'Estat ni amb la d'altres països”. En la il·lustració que acompanya aquesta informació hi ha molts dels noms i les xifres de diners que fins ara s'han donat a conèixer.

La sortida a la llum de la llista Falciani va fer que la Comissió Europea anunciés ahir mateix que confia a posar fi a l'evasió i el frau fiscal el 2018, quan entri en vigor l'acord amb Suïssa sobre la fiscalitat dels estalvis.

A causa d'això, l'Associació Suïssa de Banquers (ASB) es va apressar a comunicar que ara per ara ja no hi ha males pràctiques financeres al país.

Mentrestant, a l'Estat, el PSOE demana que Falciani comparegui al Congrés per donar explicacions sobre els ciutadans del territori espanyol que surten en la seva llista i Podem encarrega a l'exinformàtic un informe contra l'evasió fiscal. Qui no corre, vola.

LES XIFRES

130.000
casos
de defraudadors va entregar Falciani a les autoritats anticorrupció franceses el 2008.
659
casos
de presumpte frau fiscal va destapar l'Agència Tributària de l'Estat espanyol arran de la llista Falciani.

Per Montoro, només un “aperitiu”

El ministre d'Hisenda va assegurar ahir que els casos d'evasió fiscal de la llista Falciani “es van substanciar” en la legislatura anterior. Llavors, dirigint-se als periodistes, Cristóbal Montoro va afirmar: “Si els sembla interessant [la llista Falciani], doncs imaginin el que hi ha ara després del que s'ha fet a l'Estat en aquesta legislatura; tot allò que estan veient és un aperitiu del que hi ha als ordinadors de l'Agència Tributària.” Després de dir que “ja s'ha actuat” sobre els ciutadans de l'Estat que apareixen a la llista, Montoro va anunciar que Hisenda va tancar el 2014 amb una recaptació contra el frau fiscal de 12.300 milions, “la més gran de la història”, que representa un increment d'un 12,5% respecte del que es va recaptar el 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia