Economia

Acord perquè les discoteques deixin el centre de Lloret

Generalitat, Ajuntament i empresaris acorden el full de ruta per a la reconversió turística del municipi, que preveu fins a 29 propostes d'actuació fins al 2020

Una trobada d'experts en urbanisme per “imaginar” Lloret

Representants de la Generalitat, l'Ajuntament de Lloret i de l'empresariat de la població van presentar ahir el “full de ruta” que han acordat després de gairebé onze mesos de treball per reconvertir la destinació turística, i contribuir a la desestacionalització de la temporada fugint del model exclusiu de sol i platja i oci nocturn.

El pla (condensat en 130 planes) conclou que s'han de treballar en 29 objectius, i entre aquests una de les actuacions prioritàries és l'elaboració d'un pla d'usos que permeti descongestionar de discoteques la zona de Just Marlès, on ara es concentra bona part de l'oferta d'oci nocturn. També proposa accions a curt, mitjà i llarg termini, i quines vies de finançament han de tenir.

Durant aquest mandat, l'Ajuntament ja va fer un intent per aprovar un pla d'usos comercial que preveia evitar la saturació de cert tipus d'establiments en diferents zones del municipi, però el sector empresarial llavors s'hi va oposar. Ara, amb aquest acord a tres bandes, el que es busca és poder impulsar de nou aquest projecte, que ha de servir per determinar quines activitats es poden quedar a l'avinguda i quina limitació es posa a alguns tipus d'activitats (com ara discoteques, bars, botigues multiproducte i els locals de menjar ràpid, entre d'altres).

Segons aquest primer diagnòstic, empresaris, polítics i tècnics han arribat a la conclusió que en determinades zones del municipi –fonamentalment a Just Marlès– hi ha una concentració d'activitats que no permet que n'hi hagi d'altres. “L'objectiu és descongestionar, que hi hagi botigues, restaurants, i que els usos turístics i residencials puguin conviure”, va explicar el regidor de Turisme, Jordi Orobitg.

El pla d'usos preveu el trasllat de discoteques a una altra zona del municipi, tot i que encara no es té clar a on, i l'Ajuntament estudiaria incentius per motivar els empresaris a traslladar-hi el negoci.

Abans de fer aquest pla d'usos, es farà un estudi de les activitats preexistents per identificar quines no són compatibles amb la idea de renovació de la destinació. En aquest cas, s'establiran mesures executives per permetre “l'adequació, la regularització, el desplaçament i/o la concentració” d'aquests negocis.

Gosadia dels empresaris

Si el pla d'usos comercials va generar polèmica entre el sector empresarial en el seu moment, arribar a l'elaboració d'aquest full de ruta en què hi ha el compromís de totes les parts implicades no ha estat fàcil, com van coincidir a destacar ahir tots. Un dels que ho va admetre clarament va ser el president de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret, Josep Maria Molist: “És la primera vegada que els empresaris hem tingut una gosadia d'aquest tipus, de seure en una taula i comprometre'ns a tirar endavant una cosa que és absolutament necessària.” Molist va dir que el pla aposta per un turisme més familiar i esportiu “que no discuteix el preu”, i perquè Lloret sigui una ciutat esportiva “amb deu, quinze o vint camps de futbol”.

Fer els camins de ronda

Una altra mesura que es considera prioritària és completar els camins de ronda del municipi, actualment tallats en diversos punts. Aquest projecte, que implicaria alguna expropiació a la zona de Fenals, tindria un cost d'1,8 milions d'euros. A la banda de Canyelles, però, el camí de ronda està pendent de la resolució del conflicte amb els propietaris de Can Juncadella, que no han presentat encara un projecte de camí de ronda vàlid, i es preveu que el tema acabi als jutjats.

Altres mesures que el pla considera prioritàries són la celebració d'una trobada d'experts en urbanisme de renom mundial que farien una estada a Lloret i farien propostes de millora, i que es preveu com a molt tard per a la primavera del 2016. També es considera prioritària la remodelació i renovació integral de la zona que engloba, des de la rotonda del Water World (a l'entrada de Lloret, venint de la C-63), l'avinguda del Rieral, l'avinguda Just Marlès i l'avinguda Pau Casals.

L'alcalde, Romà Codina, va agrair a tots la implicació en l'elaboració del pla, que va considerar “una fita històrica”, i va posar en dubte que un canvi de govern, tant local com a la Generalitat pugui posar en risc el projecte perquè és “sòlid i molt ben treballat”.

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va descartar impulsar un projecte similar en lloc més de Catalunya, entre altres coses perquè a Lloret ja fa temps que empresaris i ajuntament han fet un “esforç de reflexió” sobre com millorar i modernitzar la destinació.

LES FRASES

És la primera vegada que els empresaris hem tingut una gosadia d'aquest tipus
Josep Maria Molist
president de la mesa empresarial
No ha estat fàcil, perquè les tres parts teníem la nostra idea del que s'havia de perseguir
Joan Abad
subdirector d'Ordenació Turística de la D.G. de Turisme
El full de ruta té l'horitzó del 2020; és un somni fet realitat, fruit de moltes hores de treball
Romà Codina
alcalde de lloret de mar

Les 29 propostes, segons l'àmbit d'actuació

Visió global
del municipi

Protecció i pla d'usos de l'entorn natural

Pla global d'actuació de seguretat de la destinació

Pla de senyalització d'arribada i benvinguda a Lloret de Mar

Pla director de connectivitat entre Lloret i els municipis veïns

Campanya permanent per la millora de la imatge de Lloret de Mar

Connectivitat
de municipi

Accessos a Lloret

Cinturó de ronda de Lloret de Mar fins a la carretera de Tossa

Connectivitat aèria i construcció d'heliport

Ampliació del port

Regeneració urbana

Harmonització i especial atenció a tot el que és paisatge urbà

Reordenació dels punts d'arribada i sortida dels turistes al poble

Pla d'ordenació dels aparcaments d'autocars i sistema de gestió dels mateixos

Pla de millora i aprofitament dels jardins públics numero 1

Creació de més places d'aparcament al conjunt
de la destinació

Modernització i renovació de l'oferta d'allotjament i altres negocis turístics
al municipi

Pla integral de modernització de l'oferta turística

Préstecs a tipus d'interès preferent per a la remodelació d'establiments i negocis turístics

Telecomunicacions
i Big Data

Pla per a la conversió de Lloret de Mar en una destinació pionera en l'aplicació de les noves tecnologies tant en la destinació com en l'ús de les noves tecnologies per part dels residents i visitants i la seva conversió en una Smart Destination

Aprofitament del World Mobile Congress i el World Mobile Capital

Creació d'un grup de treball per al desplegament d'una xarxa de fibra òptica a tot el municipi de Lloret

Projecte Lloret de Mar destinació WI-FI integral 2015

Desenvolupar un programa d'intel·ligència de mercat, business intelligence

Creació i consolidació
de productes estratègics, esdeveniments i segments de valor

Projectes transformadors (Ciutat de la Llum)

Lloret Ciutat Esportiva

Ciutat d'esdeveniments

Activitats de valor afegit a les platges

Activitats de valor afegit a l'interior del municipi i la comarca

Atracció d'entitats universitàries relacionades amb el turisme i
la cultura

Atracció de nous sectors d'activitat econòmica a Lloret de Mar

Equipaments culturals i museístics

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia