Economia

Multa de 32 milions d'euros a cinc petrolieres per pactar preus

Repsol i Cepsa tenen el major gruix de les multes, amb 30 milions

Les companyies havien continuat amb pràctiques de càrtel des del 2009 malgrat l'advertiment de l'organisme

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una sanció de 32 milions d'euros a les companyies petrolieres Repsol, Cepsa, i altres quatre més, per pactar preus. Les empreses havien continuat amb el càrtel des del 2008, malgrat que l'organisme en l'any 2009 havia ordenat aleshores acabar amb aquesta pràctica. Per aquest motiu, la CNMC els va obrir un expedient sancionador en juliol del 2014 pel qual, finalment, multiplica les multes ja sancionades prèviament per aquest afer.

La sanció s'emet per pràctiques prohibides en la coordinació de preus dels carburants, així com per pactes de no agressió i intercanvis d'informació entre les empreses, en detriment dels consumidors. Les companyies amb el gruix més alt de sancions són Repsol, amb 20 milions, i Cepsa, amb 10 milions. L' expedient de l'organisme també ha multat a les companyies BP, Disa, Galp i Meroil, amb multes de menys quantia que oscil·len entre 1,3 milions i 300.000 euros.

Aquesta sanció s'emet en paral·lel a l'expedient que tramita el regulador sobre els incompliments per part de les grans petrolieres d'una resolució sancionadora del 2009 sobre la fixació indirecta de preus a empresaris independents.

A més, el regulador va rebutjar divendres passat la recusació per part de Repsol i Cepsa de dos membres de l'organisme, perquè consideraven que no eren imparcials per “enemistat manifesta i sentiment personal de rebuig”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia