Economia

Els musclos del Delta duran la marca reserva de la biosfera

El nou segell es posarà en marxa enguany, dos anys després del reconeixement de la Unesco

Els productors ebrencs ho consideren una oportunitat per diferenciar-se

Fa gairebé dos anys que la Unesco va aprovar la candidatura de les Terres de l'Ebre com a reserva de la biosfera, una declaració que havia de suposar un “revulsiu” per als sectors agroalimentaris i turístics. Però el procés de gestió de la reserva i de creació de la marca no ha estat ni fàcil ni ràpid, i si es compleixen les previsions enguany serà el primer exercici en què es comercialitzaran productes i serveis amb la marca. “Serà una eina molt important per dinamitzar les Terres de l'Ebre”, va manifestar el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en la darrera reunió del consell consultiu d'Ebrebiosfera.

Un dels sectors més interessats en la nova marca són els aqüicultors de les badies del delta. “La marca col·lectiva Marisc del Delta portarà el segell de reserva de la biosfera”, va explicar el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. Al Delta es produeixen anualment uns quatre milions de quilos de musclos i uns 300.000 quilos d'ostres. “El nostre producte es valora pel seu gust, i la marca reserva de la biosfera és un segell que ens ajudarà a diferenciar-nos de la competència”, va assenyalar Bonet, que destaca la sostenibilitat ambiental del cultiu de mol·luscos al Delta. Tot i que de moment no exporten la producció, sostenen que el segell els ajudarà a introduir-se als mercats exteriors.

Productes com l'oli, l'arròs, la fruita dolça, els cítrics, els ous i l'artesania es podran incloure a la marca de la reserva de la biosfera. “Si s'utilitza bé, serà una oportunitat; unir el patrimoni natural a l'agrari i el turisme és interessant”, va dir el coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a l'Ebre, Joan Montesó. Amb tot, Montesó recorda el fracàs d'altres marques creades com és el cas de la IGP clementines Terres de l'Ebre, que no s'ha utilitzat mai.

El reglament i el logotip de la marca ja s'ha donat a conèixer i està previst que s'aprovi definitivament el 3 de març. Els interessats han de sol·licitar l'autorització al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate), que és un organisme de nova creació que es farà càrrec de la gestió de la marca. Serà el Copate el que avaluarà els empresaris i els acreditarà per usar el segell per un període de tres anys, que es podrà revisar. El reglament també defineix els criteris per preservar el logotip al costat de les marques comercials, amb l'objectiu que no es devaluï.

De moment, però, sembla que la marca Ebrebiosfera desperta més l'interès dels petits productors que dels grans. Aquest és el cas de Dani Forcadell, productor d'arròs i oli, que des de fa poc comercialitza amb la marca pròpia Entornalls. “La creació de la marca ha tardat molt, però esperem que finalment serveixi per a aquells que apostem per donar valor afegit als productes ebrencs”, va dir Forcadell. Una marca que, a parer d'aquest productor, hauria d'anar acompanyada d'un pla de promoció. “Esperem que no passi el mateix que amb altres segells, com la DO de l'arròs, que no ha servit de res”, va manifestar Forcadell. Pel que fa al pla d'acció de la reserva de la biosfera, s'aprovarà al mes de maig i tindrà una durada de cinc anys.

D'altra banda, Forcadell és crític amb el logotip de la marca de la reserva de la biosfera. “Esperava que es potenciés més la reserva de la biosfera i l'únic que han fet és aprofitar el logo de la marca turística Terres de l'Ebre”, va lamentar.

LA FRASE

La marca reserva de la biosfera és un segell que ens ajudarà a diferenciar-nos de la competència
Gerardo Bonet
GERENT DE LA FEDERACIÓ DE PRODUCTORS DE Mol·luscos

LA XIFRA

367.729
hectàrees
de superfície ocupa la reserva de la biosfera; només en queda exclosa la part nord de la Ribera d'Ebre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.