Economia

Andorra intervé el BPA per blanqueig de capitals

El govern de Principat pren aquesta decisió després de rebre una notificació dels EUA

Acusen l'entitat de participar en el rentat de diner procedent de les màfies russes, xineses i veneçolanes

Nou cop a la imatge de la banca andorrana. El govern del Principat, a través de l'Institut Nacional Andorrà de Finances, va intervenir ahir la Banca Privada d'Andorra (BPA) després de rebre una notificació dels Estats Units (EUA) acusant l'entitat de blanqueig de capitals. “Es tracta d'un assumpte de presumptes males pràctiques, i no d'una situació de risc de solvència”, va dir ahir el cap de govern, Antoni Martí, que va afegir que la intervenció té com a objectiu facilitar les investigacions.

Paral·lelament a la intervenció, el Departament del Tresor dels EUA va emetre un comunicat la tarda d'ahir denunciant que els directius de BPA haurien facilitat transaccions de blanqueig de diner de persones relacionades amb organitzacions criminals, corrupció i tràfic de persones a través del sistema financer dels EUA. Més concretament, acusa l'entitat andorrana de participar de forma activa en el rentat de diner procedent d'organitzacions criminals de Rússia, la Xina i Veneçuela. Per aquest motiu, el Departament del Tresor dels EUA havia proposat mesures que afectarien l'entitat i el seu grup.

“Els alts càrrecs corruptes de BPA i els febles controls contra el rentat de diner han convertit l'entitat en un vehicle fàcil per encaminar fons procedents del crim organitzat, la corrupció i el tràfic de persones a través del sistema financer dels EUA”, va assegurar Jennifer Shasky Calvery, directora de la Xarxa de Lluita contra els Delictes Financers dels EUA.

El banc, controlat per la família Cierco Noguer, va realitzar la majoria de les operacions a través de la seu central, a Escaldes-Engordany, a canvi d'elevades comissions. Entre les operacions, el Tresor nord-americà cita l'empresari xinès Gao Ping, detingut a l'Estat per nombrosos delictes, el mafiós rus Andrei Petrov o l'empresa petroliera estatal de Veneçuela, Pdvsa.

Banco Madrid

A l'Estat, BPA va comprar el 2010 Banco Madrid, entitat que gestiona uns 40.000 milions d'euros en actius. Aquesta filial en un principi no s'hauria d'haver vist afectada per la intervenció de la seva matriu, ja que té una estructura jurídica diferent.

Finalment, però, el Banc d'Espanya va decidir intervenir el Banco Madrid, propietat cent per cent de la Banca Privada d'Andorra (BPA), després que aquesta fos intervinguda per l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). En nota de premsa, el Banc d'Espanya explica que la decisió s'ha pres per assegurar la continuïtat de l'activitat d'aquesta entitat i ha designat com a interventors José Luis Gracia Cáceres i Alejandro Gobernado Hernández, treballadors del Banc d'Espanya.

Fonts del Banc d'Espanya expliquen que, segons la informació rebuda de l'INAF, la decisió no està provocada per una eventual debilitat financera del BPA ni del seu grup, sinó per la necessitat d'assegurar el compliment per la Banca Privada Andorrana de la normativa de blanqueig de capitals.

LA XIFRA

60
dies és el termini que tenen les autoritats nord-americanes per investigar el cas i aplicar mesures.

El cau dels diners de Petrov

Quan la Guàrdia Civil va dur a terme l'operació Clotilde contra la màfia russa a Lloret de Mar, que va arrossegar davant dels tribunal també l'exalcalde Xavier Crespo, va descobrir que el suposat capitost Andrei Petrov tenia 42 milions d'euros a la BPA i que la seva arquitecta, Pilar Gimeno, hi tenia un milió i mig d'euros, que l'Audiencia Nacional va demanar de bloquejar.

A través de les escoltes, la Guàrdia Civil va establir que el mafiós rus tenia un contacte dins de la BPA, l'executiu Santiago de Rosselló que l'assessorava per blanquejar els diners. De Rossell, va ser imputat també en el sumari per blanqueig de capital que instrueix l'Audiencia Nacional, que manté imputats, Andrei Petrov, el seu cunyat Konstantin Misxanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, Borís Petrov, el pare d'Andrei; la secretària Jessica Oleguin; el president del club d'hoquei, Joan Perarnau; l'agent immobiliària Teresa Gimeno, l'exregidor Josep Valls; l'economista Joan Ernest Ribas Donato i el gestor José Luis López Morales, i els empresaris Vladímir Poroixin, Iuri Krixtal i Ievgueni Kudriavtsev i Rafael Ballo. Actualment tots ells estan lliures. L'últim a sortir de presó, ara fa un mes, va ser Andrei Petrov, que va pagar 80.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia