Economia

Arriba la gasolina barata

L'OCU enceta la primera compra col·lectiva de carburant i vol estalviar 8 cèntims per litre

L'adhesió no suposa cap cost per al consumidor i durarà un mínim d'un any

Que el preu dels carburants és poc beneficiós per als consumidors és prou sabut, malgrat la liberalització del mercat i les diferències de preus entre estacions de servei convencionals i de baix cost. Omplir el dipòsit del cotxe representa un capítol important en les despeses familiars al cap de l'any (1.300 euros o un 5% del total, segons l'INE), una situació que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) vol revertir amb la primera compra col·lectiva de carburant a l'Estat espanyol, una iniciativa que l'organització va presentar ahir amb l'objectiu de gastar menys.

De fet, l'entitat aspira a estalviar fins a 8 cèntims per litre amb la nova plataforma de compra col·lectiva, que va començar a captar membres ahir mateix i que a finals del mes de maig podria disposar ja d'una o diverses empreses guanyadores, segons va explicar la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu. A través del lloc web www.quieropagarmenosgasolina.org , els interessats s'hi poden adherir de manera gratuïta fins al dia 12 de maig i, a major nombre d'inscrits, diu l'associació, major poder de negociació amb les principals companyies. “El consumidor no haurà de pagar res en cap moment i tampoc assumeix cap compromís pel sol fet d'inscriure's”, assegura la institució. L'OCU ja ha realitzat anteriorment compres col·lectives
d'energia i de telefonia, amb adhesions massives de llars d'arreu de l'Estat –mig milió en el cas de
l'energia i 200.000 en telefonia–, que han representat finalment un estalvi mitjà d'entre 50 i 80 euros anuals. L'entitat assegura que a Portugal ja s'ha realitzat una iniciativa similar i que Cepsa hi va oferir descomptes d'entre 6 i 7 cèntims a més de 400.000 consumidors.

Negociant amb les cases

Segons va explicar ahir Izverniceanu, “un descompte de menys de vuit cèntims no és negociable”, encara que va matisar que el descompte no consistirà en un preu tancat. “Estem negociant ja amb proveïdors i sembla que hi ha bona acollida”, va dir, “no ens han tancat portes”. L'oferta es podria compartir amb estacions de servei de diferents marques.

La plataforma preveu posar en marxa una targeta de la qual disposaran tots els que s'hi hagin afegit i que oferirà el descompte pactat.

Aquests consumidors no estaran obligats a comprar exclusivament a les gasolineres adherides, i en el cas que no estiguin satisfets de les ofertes, es podrien deslligar de la compra col·lectiva.

A l'hora de registrar-se, el consumidor interessat ha d'indicar el seu nom, adreça de correu electrònic i telèfon, així com informació necessària per calcular el seu estalvi mitjà (quin tipus de gasolina reposa, quants quilòmetres fa a l'any o les empreses en què acostuma a omplir el dipòsit), però aquesta informació no se subministrarà a les empreses interessades en la compra col·lectiva, segons va indicar el tècnic de l'OCU Miquel Ángel Pascual.

El descompte s'aplicarà com a mínim durant un any i no s'acceptaran ofertes lligades a un nombre determinat d'usos, sinó ajustades al consum dels usuaris, diu l'entitat.

D'entre els requisits per a les empreses que vulguin participar en la iniciativa, l'OCU, a banda del descompte, posa com a condició que disposi d'una xarxa prou extensa per donar servei als usuaris, per la qual cosa no ho restringeix a una única companyia. A més, caldrà que garanteixi la seguretat i els drets dels consumidors.

En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, s'ha compromès amb l'Associació d'Estacions de Servei de Barcelona a revisar la legislació de les gasolineres de baix cost i a regular-ne l'establiment al territori, tal com reclamen els operadors convencionals, que veuen un risc per a les persones que estiguin desateses les 24 hores.

LES XIFRES

1.300
euros
calcula l'Instituto Nacional de Estadística (INE) que es gasta cada família espanyola en gasolines a l'any.
1,27
euros
costava el litre de gasolina súper 95 a final de la setmana passada, segons l'estadística comunitària.

La CNMC estudia el rebuig al canvi

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) “està analitzant” per què les empreses d'electricitat i gas presenten unes taxes de rebuig tan elevades a les peticions de canvi de comercialitzador quan la migració es demana per una societat diferent i no dins del mateix grup, segons va informar en la darrera nota de premsa.

En l'informe adverteix que “algunes empreses distribuïdores registren unes ràtios de rebuig superiors quan el canvi de subministrador d'empresa comercialitzadora pertany a un grup diferent”.

Segons la comissió, les peticions de canvi de comercialitzador en electricitat es van situar en 825.228 en el tercer trimestre de l'any passat, un 4,5% menys que un any abans, i van ser 199.399 les peticions en gas, la qual cosa representa un 0,8% més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia