Economia

La millora ‘macro' es consolida

El Banc d'Espanya eleva vuit dècimes la previsió d'avenç del PIB pel 2015, fins al 2,8%

L'entitat detecta més dinamisme en la demanda interna i un lleu descens de l'atur

Tot i que molts dels avenços encara s'han de notar en el món real en forma de més vendes, més llocs de treball o menys desnonaments, les xifres macroeconòmiques continuen millorant i fins i tot hi ha prou optimisme per revisar a l'alça unes previsions que ja eren prou positives. És el que ahir va fer el Banc d'Espanya, que després de constatar que l'economia ha crescut un 0,8 per cent entre el gener i el març en relació amb el trimestre anterior, ha elevat ara vuit dècimes el pronòstic de creixement per al conjunt del 2015, fins al 2,8 per cent. No només les exportacions, l'únic motor en els anteriors anys de crisi, explicarien el repunt, sinó també el consum i la despesa privada, que comencen a dinamitzar-se.

L'avenç del 2,8 per cent està per sobre de les estimacions oficials: En l'últim debat sobre política general, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que el producte interior brut (PIB) avançaria aquest any un 2,4 per cent. L'organisme dirigit per Luis María Linde pensa que es pot anar més enllà gràcies a “l'evolució favorable” del PIB a finals del 2014 i començament d'aquest any, i també a la millora de perspectives de la zona euro. Altres factors que ja han ajudat i que permetran que, per fi, el vent bufi de cara són el programa d'estímuls que acaba de posar en marxa el Banc Central Europeu, la depreciació de l'euro i la caiguda del preu del petroli. Amb tot plegat, el Banc d'Espanya calcula que l'ocupació creixerà els dos pròxims anys a un ritme del 2,7 i el 2,6 per cent, més del doble que el 2014, i que la taxa d'atur baixarà fins a situar-se el 2016 en el 20,5 per cent.

Pel conjunt d'aquell any, estima que el PIB haurà crescut un 2,7 per cent, una dècima menys que en l'exercici anterior. I és que l'organisme creu que “continuarà la fase expansiva”, però indica que hi haurà una “certa atenuació d'alguns dels impulsos presents en l'actualitat”.

Complir objectius

Després d'anys de sequera, el Banc d'Espanya constata que la demanda interna privada s'“enforteix”. De fet, aquest any continuarà amb els números verds estrenats el 2014 i avançarà fins a un 3,3 per cent, per continuar avançant després però amb menys intensitat, amb una pujada estimada del 2,4 per cent. L'organisme també troba positiu que es continuï “intensificant” l'ajust del consum públic, ja que considera imprescindible que la política econòmica mantingui la via d'austeritat que té en marxa.

Les mesures impulsades han fet que el dèficit públic s'hagi situat a finals del 2014 en el 5,5 per cent del PIB, de manera que s'hauria complert l'objectiu marcat pel govern central, però no es faran els deures el 2015. L'organisme calcula que baixarà llavors fins al 4,5 per cent, tres dècimes per sobre de la previsió oficial. “El compliment dels objectius fiscals és necessari” per quadrar els números i consolidar la recuperació, toca el crostó l'entitat supervisora en el seu últim butlletí. En canvi, el Banc d'Espanya valora molt positivament els plans de pagament a proveïdors impulsats per l'executiu espanyol entre el 2012 i el 2014. Assegura que han permès que, durant aquests anys, el PIB hagi crescut entre 3 i 6 dècimes addicionals, ja que han ajudat a mitigar els efectes de les reformes, que tot i que a llarg termini són beneficiosos, a curt termini poden agreujar més el problema de l'accés al finançament.

També en el mercat laboral l'organisme percep canvis. Tot i que l'atur continuarà disparat, el banc ha millorat la seva previsió pel 2015, quan la taxa de desocupació hauria d'haver baixat del 24,4 per cent actual al 20,5 per cent. L'ocupació doblaria el ritme de creixement, de l'1,2 a més del 2,5 per cent en els dos pròxims anys. També s'acceleraran les inversions, sobretot en actius immobiliaris, i les exportacions. Amb tot això, s'assegura a l'informe, està millorant la situació patrimonial de les llars i l'activitat empresarial manté la pauta de finals del 2014.  Pel que fa a la inflació, podria baixar una mitjana anual del 0,2% La projecció dels preus, però, està “molt condicionada” per l'evolució de la cotització del petroli.

LES FRASES DEL BANC D'ESPANYA

El PIB es beneficiarà de l'enfortiment de la demanda interna privada i de la millora de perspectives de la zona euro
El compliment dels objectius fiscals és necessari per consolidar la recuperació econòmica

També més hipoteques

El mercat immobiliari també dóna mostres de més activitat. Ho demostren les vendes de pisos, que s'activen després d'anys d'atonia, i ahir ho van certificar les xifres sobre el nombre d'hipoteques firmades. El mes de gener, a Catalunya es van signar 3.665 contractes, cosa que suposa un increment del 35 per cent en relació amb el gener del 2014, segons l'Institut d'Estadística espanyol. Amb aquest nou avenç, ja són nou els mesos consecutius que aquest indicador va a l'alça. No només això, l'INE va destacar ahir que suposa el millor creixement interanual d'un mes de gener des del 2003, quan va comença la sèrie.

De tota manera, l'impuls no afecta tota la geografia. Barcelona i Tarragona, amb creixements del 52 i del 51 per cent respectivament, van ser les úniques demarcacions amb registres positius, mentre que Girona i Lleida van tenir caigudes de 24,6 i el 6,6 per cent, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia