Economia

Repsol atribueix el poder executiu a Imaz i buida de responsabilitats Brufau

La petroliera atribuirà les funcions institucionals al president actual i totes les financeres al conseller delegat

La junta ratificarà el canvi el 30 d'abril

El procés de separació total de poders de l'actual president de Repsol, Antoni Brufau, al conseller delegat, Josu Jon Imaz, que l'empresa va començar fa un any culminarà el pròxim 30 d'abril, dia en què es reunirà el consell d'administració de la companyia. Fins ara, el president concentrava, entre d'altres, responsabilitats financeres, però a partir del maig Brufau se centrarà en tasques de representació institucional, i Imaz, en paraules de la companyia, concentrarà “totes les funcions executives”.

Aquesta decisió respon a “les millores pràctiques de l'entorn” i al desig d'aplicar “un programa de traspàs ordenat i planificat en les funcions executives”, explica Repsol en la informació complementària a la convocatòria de la seva junta d'accionistes, que també se celebrarà el 30 d'abril.

Fa un any, Imaz va ser nomenat conseller delegat, i es preveia una fase de transició per assegurar l'estabilitat de l'empresa i l'èxit del nou model de divisió de poders. Segons el grup petrolier, aquest va ser l'inici del procés, però la pèrdua de confiança en Brufau va començar el 16 d'abril del 2012, quan l'Argentina va anunciar la nacionalització d'YPF, la filial de Repsol en aquell país. L'evolució del conflicte i el seu desenllaç, que va comportar unes compensacions que alguns membres del consell no van considerar adequades –per baixes–, va ser l'inici de la fi de Brufau com a responsable financer a Repsol.

Durant el període de transició iniciat fa un any, Imaz va assumir la gestió ordinària dels negocis, mentre que el president, a més de desenvolupar les funcions pròpies del seu càrrec, va mantenir “certes funcions executives addicionals”. Aquestes tasques es van centrar, bàsicament, en la responsabilitat sobre la direcció financera de la companyia.

En declivi

Brufau va continuar sent responsable de la Fundació Repsol, de la direcció de comunicació i presidència i de l'activitat jurídica, liderada pel secretari del consell d'administració, Luis Suárez de Lezo, i també part de la direcció financera. Mentrestant, Imaz es va encarregar de la gestió de les grans direccions generals del negoci.

Repsol també té previst sotmetre a la junta d'accionistes la retirada del blindatge estatutari que eleva fins al 75% el suport necessari de l'accionariat per a una eventual escissió de les activitats d'upstream i downstream del grup. Aquest blindatge, aprovat en la junta d'accionistes de l'any passat, es va entendre com un moviment per impedir que la petroliera mexicana Pemex –llavors tenia un 9,3% del capital i ara ha deixat de ser accionista significatiu– pogués promoure una escissió de la petroliera espanyola. A més, per Repsol, la nova llei protegeix d'aquest tipus d'accions.

LA DATA

16.4.12
Argentina nacionalitzaYPF, filial de Repsol,
un fet que provoca canvis en la distribució de poder a la companyia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia