Economia

PERE GUERRA

PRODUCTOR I DELEGAT D'AMPIER A CATALUNYA

“La fotovoltaica se'ns està morint”

“Els productors d'aquesta energia renovable ens hem convertit en els ‘preferentistes' de l'energia”

“A Catalunya tenim 4.300 famílies afectades per una normativa que aplica la retroactivitat”

Google anuncia que s'abasteix al 100% d'energia neta i Apple, que invertirà 745 milions d'euros en una nova planta solar equivalent a un quadrat d'11 km per banda. Microsoft, Yahoo i Amazon segueixen camins semblants i l'automobilística BMW diu que més de la meitat del seu consum energètic procedeix d'energies renovables, i que preveuen arribar al 100% els pròxims anys. A l'Estat, el 2014 només es van instal·lar 7 MW d'energia fotovoltaica, mentre que fa 7 anys la proporció va ser de 2.800 MW. Pere Guerra, productor i delegat a Catalunya d'Anpier (Asociación Nacional de Productores e Inversores de Energía Fotovoltaica), denuncia l'atac que l'administració espanyola està fent a aquesta font d'energia que, segons ell, és plenament competitiva.

Ho encerten, les enquestes que diuen que més d'un 90% d'instal·lacions fotovoltaiques de l'Estat espanyol estan a punt de presentar un concurs de creditors?
Les retallades que s'apliquen a les renovables estan portant molts productors a la ruïna i molts ja tenen rendibilitat negativa. A Catalunya tenim 4.300 famílies afectades per una normativa que aplica la retroactivitat. El que no es pot fer és canviar les regles del joc al bell mig del partit. Però, a més, la incertesa reguladora també ha estat un cop mortal.
A quina incertesa es refereix?
Fa dos anys el Ministeri d'Indústria va anunciar que tenia la intenció de fer un decret llei sobre l'autoconsum i que aquest fixaria el que es va denominar la taxa al sol, és a dir, un cànon que gravaria l'energia fotovoltaica en els moments que no fes servir la xarxa elèctrica a més, per suposat, de pagar per generació d'energia. El decret llei encara no existeix, però el seu anunci ha espantat inversors.
S'ha castigat en excés, aquesta energia renovable?
Jo diria que la fotovoltaica se'ns està morint. En el seu moment es va dir que el productor d'aquesta energia rebria 44 cèntims kW/h durant 25 anys i 35 cèntims kW/h més durant la vida de la instal·lació. Llavors muntar una placa era molt més car i els bancs van concedir crèdits perquè, gràcies a les primes, els veien assumibles. Ara s'ha capgirat tot i els productors tenen greus problemes per pagar el deute, però la banca no perdona. A més, l'Estat ens paga menys i ho fa amb nou mesos de demora.
La situació és crítica?
Més aviat és complexa i absurda, sobretot per culpa de la volatilitat jurídica. Els productors de fotovoltaica ens hem convertit en els preferentistes de l'energia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.