Una aigua de quilòmetre zero
Els aliments de proximitat i ecològics s'han introduït amb força en la restauració. En els últims anys han proliferat els establiments d'slow food o de quilòmetre zero. I, més enllà dels restaurants especialitzats, altres de convencionals també han girat la mirada cap a l'alimentació de proximitat i ecològica incorporant-la a la seva oferta. Però, i l'aigua? També pot ser de quilòmetre zero?
Això és el que proposa l'empresa Atrihost, que s'ha convertit en distribuïdor en exclusiva per a l'Estat espanyol de Natura, un sistema que permet filtrar de manera instantània l'aigua corrent. L'empresa catalana centra els seus esforços ara en convèncer restauradors i hotelers que poden oferir als seus clients aigua de quilòmetre zero, amb menys impacte ecològic que l'embotellada, i de qualitat.
Segons un dels socis de la companyia, Òscar González, en aquesta fase han de fer pedagogia amb els potencials clients. Segons explica, el fet de servir aigua corrent als restaurants i bars és poc comú a Catalunya i l'Estat espanyol. Aquesta és la primera reticència que han de vèncer. En canvi, a altres estats és molt habitual. González cita, per exemple, Itàlia, França, el Regne Unit, els EUA i Canadà. I defensa que l'aigua corrent és una opció més ecològica que l'embotellada. En aquest sentit, posa de manifest que estalvia els envasos de vidre o plàstic, el transport i la necessitat d'emmagatzemar. Per tant, diu, redueix la petjada de carboni dels establiments.
De fet, per l'experiència d'Atrihost en aquests primers mesos de distribució de Natura, els establiments de cuina ecològica, de proximitat i d'slow food són els que s'interessen més per aquesta tecnologia.
Sistema nou.
De moment, ha instal·lat la font d'aigua Natura a sis establiments de Catalunya. I està en negociacions amb algun més del País Valencià, on també ha detectat interès i, per això, hi ha destinat un comercial. L'empresa preveu anar posant representants a altres territoris en funció de l'acceptació. Els següents podrien anar al País Basc, on el Gremi de Restauració ha recomanat als restaurants que serveixin aigua corrent als clients, o a Aragó.
A més de restaurants, tenen intenció d'atreure com a clients cadenes hoteleres. L'altre soci de l'empresa, Jordi Valle, reconeix que la negociació sol ser més llarga, però recorda que, en l'àmbit internacional, cadenes com Mandarin Oriental, Hilton, Marriot i The Ritz-Carlton tenen instal·lat el sistema.