Economia

Milers de persones surten al carrer per reclamar ocupació i salaris dignes

Prop de 60.000 persones, segons els organitzadors, omplen el centre de Barcelona amb motiu de la manifestació de l'1 de Maig

Marxes arreu del país per denunciar la precarietat laboral

Milers de persones (56.000, segons els organitzadors, i 10.000, segons la Guàrdia Urbana) han omplert el centre de Barcelona aquest divendres al migdia amb motiu de la manifestació unitària de l'1 de Maig convocada per CCOO i la UGT de Catalunya.

Darrere del lema unitari de la concentració, Precarietat és explotació. Treball i salaris dignes + Protecció social, els manifestants han seguit la consigna dels dos principals sindicats catalans, que han cridat els treballadors a mobilitzar-se per reclamar millores en l'ocupació i la protecció dels aturats. Els convocants han demanat als ciutadans que es manifestin i també que votin tenint en compte la necessitat de millorar els “drets socials” dels treballadors en les diverses eleccions que hi ha previstes per aquest 2015.

La marxa ha començat a avançar pocs minuts després de les dotze del migdia des de la plaça Urquinaona, on hi ha la capçalera, en direcció a la plaça de la Catedral, on s'han llegit els manifestos.

Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, han encapçalat la marxa darrera la pancarta. També hi han participat representants polítics com el president d'ERC, Oriol Junqueras –des de la segona filera–; l'alcaldable del PSC per Barcelona Jaume Collboni; els coordinadors generals d'ICV i EUiA, Joan Herrera i Joan Josep Nuet, respectivament, i la candidata municipal de Barcelona en Comú com Ada Colau. Entre d'altres, també ha participat a la marxa la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

En el manifest unitari de CCOO i UGT de Catalunya, els sindicats denuncien que la crisi econòmica i financera l'han patida “principalment els treballadors” i encara no és “cosa del passat”. Els convocants adverteixen que les xifres macroeconòmiques volen amagar una realitat de milions de persones a l'atur, amb un percentatge de gairebé el 50% de desocupats de llarga durada i un 40% que no reben cap prestació.

Els sindicats també lamenten que “la millora teòrica de l'economia del país no es veu reflectida en els nostres salaris rebaixats” i que centenars de famílies han d'afrontar desnonaments perquè no poden pagar les quotes de la seva hipoteca. El manifest assenyala que actualment s'ha convertit “la precarietat de les condicions laborals en un signe de modernitat, quan no és altra cosa que explotació”.

“Coneixem els responsables que han fet possible un dels retrocessos més brutals que hem patit els treballadors d'aquest país. Són els responsables d'impulsar reformes laborals contra la classe treballadora per generar un profund desequilibri a favor del poder dels empresaris i en detriment de la qualitat en la contractació, dels salaris dignes, de la negociació col·lectiva i dels drets socials”, sentencia el document signat pels dos principals sindicats de Catalunya.

Els representants dels treballadors reclamen “la creació d'ocupació de qualitat, amb drets i uns salaris dignes”, juntament amb la derogació de la reforma laboral i altres mesures com la “llei mordassa”, que pretén limitar la capacitat de la societat de manifestar-se, reivindicar els seus drets i plantar cara als poderosos”. També demanen el fi de les retallades i les privatitzacions en els serveis públics i exigeixen “que no s'aprofiti la crisi per desmantellar l'estat del benestar”.

“Per tot això, CCOO i UGT de Catalunya fem una crida perquè aquest Primer de Maig esdevingui la demostració que el moviment obrer, les organitzacions sindicals i el conjunt dels treballadors i les treballadores no estem disposats a fer cap pas enrere en la defensa dels nostres drets. Que no retrocedirem en la nostra lluita per la justícia social. Que no abandonarem el combat per una societat millor”, conclou el manifest.

Altres marxes a la ciutat

Les altres manifestacions convocades per la CGT, USOC i Intersindical-CSC han aplegat 450, 250 i 45 participants, respectivament.

La marxa de la CGT s'ha iniciat a Via Laietana i ha transcorregut fins a l'edifici de Correus, mentre que la d'USOC ha començat a la Plaça Universitat, passant per les Rambles i ha acabat a la Plaça de les Caramelles i la de la Confederació Sindical Catalana Intersindical-CSC també ha arrencat des de la Plaça Universitat i ha transcorregut pel carrer Tallers fins a les Rambles.

Manifestacions arreu del territori

Més de mig miler de persones s'han manifestat aquest Primer de Maig pels carrers de Tàrrega. La manifestació ha canviat enguany els seu habitual emplaçament a Lleida ciutat per la capital de l'Urgell per tal de donar suport als treballadors de l'antiga Indox que estan afectats per un ERO.

A Girona, la convocatòria ha aplegat un miler de persones en un Primer de Maig marcat per la precarietat i el “treball a subhasta”. Durant la protesta, que ha recorregut el centre de la ciutat, s'hi han escoltat parlaments de treballadors d'empreses en conflicte de la demarcació. Hi eren presents empleats de Gas Gas, Movistar, A.J. Ruz, Correus i Girona + Neta.

Unes 2.000 persones han acudit a la crida dels sindicats majoritaris a Tarragona,

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia