Economia

Cap a l'edificació empàtica i reactiva

Arrenca el saló Beyond Building Barcelona-Construmat amb les novetats en innovació que revolucionen la construcció

Robots i drones i una impressora en 3D, al servei d'un sector que ha superat la crisi

La construcció va completar, amb la crisi, una etapa en què pesava més la quantitat que no pas la qualitat i només investigava qui no tenia ganes de fer diners fàcils. El desglaç d'una situació que es va demostrar irreal va portar molts tancaments i aturats al sector però també la investigació necessària que en èpoques de bonança es va negar. Reinventar-se o morir. Enguany, en el renovat saló de la construcció, ara anomenat Beyond Building Barcelona-Construmat (BBB-C), que ahir va inaugurar oficialment l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s'hi pot veure com la innovació en el sector és quelcom més que la domòtica aplicada a les llars o la robotització dels processos de construcció i copsar com hi estan treballant indústria i món acadèmic. Materials amb memòria, impressores en 3D capaces de construir cases, robots, cascos d'obra amb xip incorporat que permet saber on estan els operaris i drones que supervisen grans obres i racons petits es posen al servei d'un sector que té la comanda de construir ciutats no només més intel·ligents sinó més eficients.

“Hauríem de parlar de construcció sensible o empàtica, construcció reactiva, perquè no parlem únicament de la gestió de dades per ser més eficaços, més estalviadors, que també. Però cal un tipus de construcció sensible amb el context, amb les ciutats, amb el paisatge i amb la gent”, explica Manuel Gausa, degà de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). El catedràtic d'Economia Aplicada José María O'Kean, en un informe encarregat per BBB-Construmat, conclou que cal “construir habitatges adaptats a les necessitats de la demanda i apostar per edificis i ciutats intel·ligents on aplicar les noves tecnologies i materials són factors clau perquè el sector segueixi jugant un paper rellevant per a l'economia espanyola”. I sembla que aquest és el camí. Les empreses que participen en el saló mostren les seves novetats en aquest camp, que són moltes. En l'edició d'enguany, el saló mostra com les impressores 3D, la comunicació machine to machine (M2M) o l'Internet of Things (IOT) poden canviar la concepció mateixa dels edificis i permeten la interactuació dels dispositius dels habitatges, els edificis i les infraestructures de la ciutat.

“Tant la indústria com la pròpia disciplina arquitectònica o les diferents disciplines de l'espai estan assolint unes fites que deu anys enrere semblaven d'avantguarda o especulacions teòriques”, opina Gausa. Malgrat els avanços, encara hi ha pendent el suport de les administracions. “Cal oblidar-nos dels cicles electorals i treballar de forma independent, com fem a l'IAAC i a altres institucions, per avançar en aquest camp”, insisteix Gausa. El saló, que estarà obert fins el 23 de maig al pavelló 2 del recinte de Fira de Barcelona de la Granvia de l'Hospitalet, s'obrirà al públic divendres i dissabte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.