Economia

Amazon cedeix a la pressió de la UE i comença a tributar allà on ven

Fins ara el grup desviava la majoria dels seus beneficis a Luxemburg per pagar menys impostos

La UE deixa clar que el canvi no afecta la investigació

En una decisió de conseqüències imprevisibles per als seus comptes, Amazon ha donat un cop de timó a la seva estratègia fiscal. Pressionada per la investigació de la Unió Europea, que podria obligar-la a retornar xifres milionàries si certifica que ha comès pràctiques il·legals, el gegant de la distribució nord-americà ha començat a tributar per l'impost de societats en els països on opera.

Brussel·les té des de fa temps sota la lupa Amazon, ja que sospita que ha rebut avantatges fiscals il·legals per part de Luxemburg, un estat amb un baix impost de societats i on la companyia té la seu europea. Fins ara la multinacional ingressava la majoria dels beneficis que aconseguia a Europa a través de la seva filial a Luxemburg, que ha rebut ajudes d'aquest estat des de l'any 2003.

França, la pròxima

Des de l'1 de maig, l'empresa ha deixat de centralitzar les seves vendes i està tributant a cadascun dels mercats on opera: Anglaterra, Alemanya i Itàlia. Aviat, ha anunciat, ho farà a França. Des de començaments de mes, també paga a l'Estat espanyol tots els impostos corresponents a les vendes que fa al seu portal de comerç electrònic. La plataforma ja pagava a l'Estat altres figures tributàries com ara l'IVA, l'IBI i les cotitzacions a la Seguretat Social.

La Comissió Europea va dir ahir que s'apuntava els canvis, però va voler deixar clar que la nova tributació no afectarà la investigació oberta l'any passat per possibles ajudes públiques il·legals. L'executiu comunitari va iniciar la investigació l'octubre del 2014 i, en cas que es confirmin les seves sospites, el gegant nord-americà del comerç electrònic haurà de reemborsar aquestes subvencions.

“La investigació de la Comissió sobre ajudes públiques està en marxa i continuarà. Estem examinant si la decisió tributària concedida per Luxemburg a Amazon proporciona al grup un avantatge selectiu”, va recordar ahir el portaveu de Competència, Ricardo Cardoso. “En aquest context, tindrem en compte els canvis anunciats en l'estructura tributària del grup Amazon, però aquests canvis no afecten la investigació”, va afirmar.

LA FRASE

La investigació de la Comissió sobre ajudes públiques està en marxa i continuarà tot i els canvis
Ricardo Cardoso
comissari de competència

Altres empreses sota la lupa

Amazon no és l'única multinacional que ha fet servir l'enginyeria financera per pagar menys impostos i que és observada de prop per Brussel·les. La Comissió Europea ha obert investigacions per possibles ajudes públiques il·legals sobre els acords d'Irlanda amb Apple, d'Holanda amb Starbucks i de Luxemburg amb Fiat.

El règim fiscal de Bèlgica també és qüestionat aquests dies. Brussel·les no prohibeix les ajudes estatals, però aquestes han de ser compatibles amb el funcionament del mercat interior de la Unió Europea i garantir la lliure competència, de manera que no han d'afavorir determinades empreses.

Si l'executiu comunitari certifica que aquestes multinacionals han rebut ajudes il·legals, seran obligades a retornar les subvencions rebudes aquests exercicis, va recordar ahir el portaveu de Competència de la UE, Ricardo Cardoso.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia