Economia

ECONOMIA

Estrelles a Lloret de Mar

Líders mundials participen a l'hotel Guitart Monterey en el Fòrum de l'Excel·lència

Una de les conferències d'ahir va anar a càrrec d'un astronauta de la NASA

“Formar-se per anar a l'espai és com anar a l'escola, també tenim classes i exàmens”

Una de les estrelles del primer Fòrum de l'Excel·lència de Directius, que va començar ahir a Lloret de Mar, va ser l'astronauta nord-americà Donald Pettit, i no és que, d'estrelles, en faltessin, precisament, ja que el fòrum porta a Lloret premis nobel i expresidents de diferents estats.

Com a part de les activitats relacionades amb el fòrum, Pettit va oferir una xerrada sobre la seva professió a estudiants de batxillerat. Van ser quatre pinzellades, però suficients per despertar l'interès dels estudiants i per motivar-ne més d'un a voler seguir les seves passes. Pettit, que ha estat tres vegades a l'espai, dues a l'Estació Espacial Internacional, amb una durada cadascuna de sis mesos, va començar explicant com s'ho fan per prendre una tassa de cafè al matí a l'estació. Pot semblar trivial, però de fet a l'espai no hi ha ni aire ni aigua, dos elements imprescindibles per a la vida i un d'ells, també, per fer el cafè. Pettit va mostrar en la seva presentació una màquina de nom complex que transforma el pipí que es fa durant el dia a l'estació espacial en l'aigua que els garanteix una tassa de cafè cada matí.

Aquesta anècdota el va portar a explicar que tots els astronautes han de ser bons lampistes per ser capaços d'arreglar qualsevol màquina, “o et quedes sense cafè”. Va quedar clar que els astronautes són el que col·loquialment es coneix com uns “manetes”, capaços de reparar qualsevol cosa, i amb un marge per a errors que voreja el zero, ja que el que a la Terra es considera un error, a l'espai a pot tenir conseqüències molt greus. També va mostrar vídeos d'imatges impressionants de la Terra gravades des de l'estació, i d'algun experiment que ha fet en l'any que hi ha viscut. De fet, Pettit ha anat penjant els vídeos dels seus experiments científics en diferents canals, comYoutube, i malgrat que poden semblar només un divertiment, sempre es fan per aprofundir més en el coneixement. Un d'aquests experiments implicava els ninots del popular joc Angry Birds, i mostrava com un dels ocells és llançat en una atmosfera sense gravetat cap al porquet enemic, tot plegat per demostrar com funciona la física a l'espai, i comprovar la trajectòria d'objectes en microgravetat.

Quan Pettit va preguntar quants dels que eren allà voldrien fer la seva feina, es van veure moltes mans alçades. Però quan tot seguit l'astronauta va preguntar a quants els agradava anar a l'institut, el nombre d'aspirants es va reduir considerablement. “Formar-se per anar a l'espai és com anar a l'escola, també tenim classes i exàmens, per anar a l'espai us ha d'agradar l'escola”, va advertir Pettit als joves. Després de la xerrada, els joves van deixar anar la seva curiositat, amb preguntes que semblaven senzilles però que no ho eren tant, i altres que eren, directament, indiscretes, com ara la d'un alumne que li va preguntar quant cobra.

La resta de les conferències del Fòrum de l'Excel·lència es van fer a l'hotel Guitart Monterrey, amb el tret de sortida a càrrec del xef Joan Roca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia