Economia

Els desnonaments continuen a l'alça en el primer trimestre

Catalunya registra 4.420 llançaments per execucions hipotecàries entre gener i març, un 3,4% més que en el mateix període del 2014

El CGPJ indica que gairebé una quarta part del total de l'Estat té lloc al Principat

L'INE i el CGPJ parteixen de fonts d'informació diferents

Gairebé una quarta part dels desnonaments que es produeixen a l'Estat tenen lloc a Catalunya. Així ho reflecteixen les dades proporcionades ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va confirmar que un 23,1% dels anomenats “llançaments” per les execucions hipotecàries (terme que l'eufemística tècnica utilitza per anomenar els desnonaments) del global estatal es fan al Principat.

En xifres absolutes, aquesta quota es tradueix en 4.420 procediments, que representen un creixement del 3,4% respecte dels primers tres mesos de l'any passat, en què se'n van executar 4.276.

Llogaters desnonats

Pel que fa als llançaments derivats de la llei d'arrendaments urbans (LAU), Catalunya és el territori que també va acumular el percentatge més important de l'Estat, en aquest cas d'un 27,4%. Segons les dades del consell dels jutges, se'n van produir 4.085, que representen, això sí, un 29,9% menys respecte del mateix període del 2014, que en va sumar 5.773.

Coincidint amb la difusió d'aquest informe del CGPJ, titulat Efectes de la crisi econòmica en els òrgans judicials, també es van fer públiques dades oficials de l'INE sobre el nombre i l'evolució de les execucions hipotecàries, Val a dir, no obstant això, que les dades del CGPJ i les de l'INE discrepen a causa de la metodologia utilitzada i de la informació de la qual parteixen.

Les diferències es deuen, concretament, al fet que l'informe del consell judicial inclou xifres dels procediments tramitats als jutjats de primera instància. En canvi, l'INE es basa en la informació que es recopila al Col·legi de Registradors de la Propietat.

L'INE, doncs, afirma que Catalunya va registrar un total de 5.168 execucions hipotecàries durant el primer trimestre, una xifra que, segons l'entrega periòdica que n'efectua l'institut estadístic espanyol, s'ha reduït un 11% respecte a les 5.812 execucions que, a partir dels seus càlculs, es van produir en els tres primers mesos del 2014.

Finques urbanes

El total d'aquests procediments –que com és sabut ordenen la venda d'un immoble hipotecat per incompliment del pagament per part del deutor–, 3.584, es van produir sobre habitatges en finques urbanes, que mostren també un descens, d'un 10,6%, sobre els 4.009 del primer tram del 2014.

Les xifres de l'organisme estadístic espanyol també indiquen que el Principat és el segon territori de l'Estat amb més
execucions hipotecàries en el període esmentat, només darrere d'Andalusia, amb 8.948. El total estatal de les certificacions per execucions hipotecàries va créixer trimestralment un 0,9%, però van retrocedir un 5,2% anual (un 6,9%) en el cas dels habitatges habituals. En xifres absolutes, a l'Estat hi va haver 30.952 execucions, de les quals aproximadament la meitat, 17.786, van correspondre a habitatges urbans. Convé especificar, però, que no totes les execucions acaben en un desnonament.

El CGPJ també va aportar dades sobre els concursos presentats als jutjats mercantils. Tot i que han caigut respecte al 2014, Catalunya continua acaparant-ne el gruix, un 17,6%, amb un total de 302 sol·licituds.

LES XIFRES

27,4
per cent
dels desnonaments per la LAU comptabilitzats a l'Estat es duen a terme a Catalunya.
17,6
per cent
dels concursos que es presenten al conjunt de l'Estat corresponen al territori català.

La PAH demana la dimissió de Mariano Rajoy

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va demanar ahir la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i dels seus ministres, per la “incapacitat de gestió davant dels desnonaments”. En un comunicat, la plataforma remarca que “un cop més, les dades del Consell General del Poder Judicial tornen a mostrar la crua realitat: la dels milers de famílies sotmeses al patiment dels processos d'execució i els desnonaments per hipoteques i per lloguer”.

Segons la nota, les dades del primer trimestre d'enguany confirmen la tendència dels últims set exercicis i ja sumen prop de 398.000 desnonaments des del principi de la crisi, el 2008. A més, van precisar, en el primer trimestre s'han produït 214 desnonaments diaris a l'Estat, un 51% dels quals per no poder afrontar el lloguer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia