Economia

Catalunya Caixa deixarà d'aplicar la clàusula sòl de les hipoteques al juliol

La mesura beneficiarà uns 40.000 crèdits hipotecaris ja formalitzats

L'impacte en el benefici serà de 2,3 milions

L'entitat Catalunya Caixa, ara filial del grup BBVA, deixarà d'aplicar la clàusula sòl en les hipoteques sobre habitatge dels seus clients a partir de l'1 de juliol. La mesura, segons el banc, beneficiarà més de 40.000 hipoteques, que veuran reduïda la seva quota mensual com a conseqüència de l'eliminació del límit. De fet, a partir de juliol, el banc comunicarà individualment a cada client afectat l'impacte que aquesta decisió suposarà sobre la quota del seu préstec, amb l'objectiu de potenciar “la transparència i la confiança com a base de la relació amb els seus clients”, segons va informar ahir a la CNMV.

L'entitat no inclou clàusules sòl en les seves hipoteques des de l'abril de l'any 2013, segons va comunicar ahir. De fet, el grup que presideix Francisco González va decidir esborrar les clàusules sòl dels seus contractes de crèdits hipotecaris que ja estaven constituïts fa dos anys, de manera pionera a l'Estat espanyol. El BBVA va anunciar aquesta decisió el 12 de juny del 2013, el mateix dia que el Tribunal Suprem va aclarir que les clàusules terra són nul·les fins i tot si el client es va beneficiar “durant un temps” de caigudes en l'euríbor.

L'entitat estima que amb l'actual cotització de l'índex de referència majoritàriament utilitzat en aquells contractes, l'euríbor a un any, l'aplicació d'aquesta mesura comportarà una reducció del benefici net després d'impostos del mes de juliol de 2,3 milions d'euros. En mesos successius, l'impacte que tindrà aquesta mesura dependrà de l'evolució de l'euríbor a un any.

CatalunyaCaixa està comandada per Cristina de Parias com a presidenta i Xavier Queralt com a conseller delegat. L'entitat, fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, va obtenir el 2014 un benefici de 122,8 milions d'euros, fet que suposa un 75,5 % menys que l'any anterior, com a conseqüència de la reducció del balanç pels compromisos del pla de reestructuració aprovat per la Comissió Europea i pels extraordinaris obtinguts el 2013.

LES XIFRES

40.000
hipoteques
es beneficiaran de la supressió de la clàusula sòl en els seus contractes si provenen de Catalunya Caixa
2.000
treballadors
deixaran de treballar a Catalunya Caixa en els pròxims tres anys, segons el pla d'ajustament

Impacte positiu per al 2016

El grup BBVA estima que Catalunya Caixa començarà a tenir un impacte positiu en els seus comptes a partir de l'exercici del 2016, i que la seva aportació serà d'uns 300 milions anuals a partir del 2018, segons els càlculs de l'entitat financera.

Fins que arribi aquest moment, però, el camí que s'ha de recórrer no va en línia recta. Des que va agafar el control del banc català, el grup BBVA ha plantejat a les centrals sindicals un ajustament de plantilla per als pròxims tres anys que afectarà unes 2.000 persones, a més de posar sobre la taula el tancament de 400 oficines de la xarxa catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia