Economia

Amb un peu fora de l'euro

L'Eurogrup castiga el govern grec pel referèndum negant-se a prorrogar el rescat un mes més

Es reuneix ja sense Varufakis per estudiar el pla B: control de capitals, impagament i ‘Grexit'

El BCE celebrarà avui una reunió d'urgència sobre la situació grega

Grècia té un peu fora de l'euro. L'Eurogrup va castigar ahir el desafiament del govern de Syriza de convocar un referèndum rebutjant la seva petició de prorrogar el rescat un mes. I fins i tot va expulsar Iannis Varufakis de la seva reunió a Brussel·les, perquè els altres 18 ministres de finances poguessin començar a preparar el pla B: corralito imminent, demà mateix, impagament dimarts, fallida i probable Grexit més d'hora que tard. Jeroen Dijsselbloem va acusar Atenes d'haver “trencat les negociacions” rebutjant i sotmetent a referèndum la darrera oferta de la troica: cinc mesos més de pròrroga, per aguantar fins al desembre, i 15.500 milions d'ajuda a canvi d'unes condicions que, segons Alexis Tsipras, “humilien un poble sencer”.

A l'exprimer ministre hel·lè Iorgos Papandreu, el van fer plegar, el 2011, per haver-se atrevit a plantejar un plebiscit sobre l'euro. I a Tsipras li tallaran l'aixeta de les ajudes, sobretot per haver-lo convocat unilateralment, trencant les negociacions, i per demanar als grecs que votin contra l'acord amb els creditors. “El rescat acaba i acabarà dimarts que ve”, va sentenciar Dijsselbloem. El mateix 30 de juny, Atenes no podrà pagar el venciment de 1.600 milions de l'FMI. Però els bancs podrien quedar-se sense diners demà mateix, perquè la fugida de capitals pot agreujar-se: segons algunes informacions, ahir una tercera part dels caixers automàtics ja no funcionaven i es van formar algunes cues, fins i tot al Parlament. El BCE es reunirà avui d'urgència per decidir si els continua salvant amb la seva liquiditat d'emergència o si aboca el país al control de capitals. Tsipras està, ara més que mai, en mans de Mario Draghi.

Només França es va mostrar favorable d'estendre uns dies el rescat, fins que els grecs hagin votat, però es va quedar sola. El seu ministre de Finances, Michel Sapin, es va oferir per fer de mediador amb Varufakis i reobrir el diàleg “en les pròximes hores o dies, abans del 30 de juny o després”. El seu homòleg irlandès, Michael Noonan, va suggerir que els bancs grecs podrien “fer vacances” i no obrir demà. De fet, segons altres informacions, la borsa d'Atenes podria no obrir aquest dilluns. Dijsselbloem va negar haver expulsat Varufakis: “Ha marxat perquè ha volgut, sense esperar-se al final de la reunió.” Però el govern grec ho nega i assenyala l'holandès. El ministre de Tsipras es va negar a signar la declaració final de la reunió, en què l'Eurogrup lamenta que “malauradament, tot i els esforços a tots nivells i el total suport, les propostes han estat rebutjades per les autoritats gregues, que han trencat les negociacions unilateralment”.

Varufakis va al·legar que no és clar que guanyi el no, en el referèndum, perquè “el mínim necessari és el 50% més un vot i Syriza no té més del 36%”. I va assegurar que, en qualsevol cas, no s'està preguntant als grecs si volen sortir o quedar-se a l'euro. “Qualsevol que digui que aquest referèndum és sobre l'euro està fent una interpretació enganyosa, la realitat és molt clara: no és sobre l'euro, ni podria ser-ho mai, perquè els tractats no preveuen que es pugui sortir de la unió monetària”, va dir.

Tsipras truca a Merkel

“Estem cada cop més a prop que el pla B es converteixi en el pla A”, va advertir l'espanyol Luis de Guindos, el mateix que fa pocs dies es vantava que Espanya no necessitava plans de contingència. L'Eurogrup prepara tallafocs per al tsunami de dilluns, sobretot per protegir els socis més vulnerables, com l'Estat, i els veïns de Grècia (per exemple, una nacionalització urgent de les filials dels bancs grecs a Romania i Bulgària).

Tsipras va telefonar a Merkel i Hollande per informar-los del referèndum, però la resta de governs se'n van assabentar pels mitjans de comunicació. Fins i tot els negociadors de la mateixa delegació grega, que divendres a la nit eren a Brussel·les discutint amb la troica, no en sabien res i se'n van informar a Twitter.

LES FRASES

Estic sorprès perquè Grècia ha tancat la porta a més converses quan la porta encara era oberta
Jeroen Dijsselbloem
president de l'eurogrup
Si d'aquí al diumenge els creditors consensuen una nova proposta donaré suport al sí en el referèndum
Iannis Varufakis
ministre d'economia grec
Grècia ha donat unilateralment per acabades les negociacions
Wolfgang Schäuble
ministre alemany de finances
A l'FMI sempre hem mostrat flexibilitat i continuarem fent-ho per ajustar-nos a la nova situació grega
Christine Lagarde
directora gerent de l'FMI

“La humiliació d'un poble sencer”

L'oferta “extremadament generosa” –en paraules de la cancellera Merkel– de la troica “viola les normes europees i els drets bàsics a la feina, la igualtat i la dignitat”, va advertir ahir Alexis Tsipras, primer ministre grec, acusant els seus socis de no voler “un acord viable” sinó “la humiliació d'un poble sencer”. En un discurs televisat, Tsipras va anunciar divendres a la nit la convocatòria d'un referèndum i es va comprometre a respectar-ne el resultat. “La nostra responsabilitat és amb el futur del nostre país i aquesta responsabilitat ens obliga a respondre a l'ultimàtum a través de la voluntat del poble ”, va explicar. Si hagués firmat l'acord ahir, Draghi li hauria pagat “immediatament” 1.800 milions d'euros (són els beneficis que va fer l'any passat gràcies als bons hel·lens), sense ni tan sols esperar-se que el Parlament d'Atenes ratifiqués l'acord. Això li permetria abonar els 1.600 milions de l'FMI que li vencen dimarts. Ara tot es complica, i molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia