Economia

Brots verds al Maresme

L'informe de la Cambra de Comerç parla d'augment del nombre de treballadors i empreses el 2014

Els serveis apleguen un 76,8% dels assalariats del territori

El pes de la indústria és menor, amb un 12,6% del total

El 2014, l'atur va baixar un 8,5% al Maresme, el percentatge més alt des del 2008, i ho va fer, en més o menys mesura, als trenta municipis de la comarca, segons es desprèn de l'Informe territorial de la província de Barcelona, presentat per la Cambra de Comerç. Aquest panorama encoratjador, però en cap cas suficient, també es tradueix en un augment de l'ocupació que arriba al 4,3% i representa un trencament clar amb la tendència a l'alça del darrer quinquenni.

L'estructura empresarial del Maresme, però, es manté pràcticament inalterable, amb un pes destacat de les empreses petites i microempreses –un 78,9% del total tenen un màxim de cinc treballadors en plantilla– i el 2013 només 77 firmes facturaven més de 10 milions d'euros. El sector que uneix un major nombre d'empleats és el de serveis, que s'endú un 76,8% del mercat laboral, mentre que a l'altre costat de la balança, i malgrat els esforços per impulsar els productes de proximitat, l'agricultura continua sent la més perjudicada, amb només un 0,6% dels llocs de treball. La construcció tampoc s'ha recuperat encara de l'enfonsament del sector i suma un 6,6% dels treballadors, però ha estat dels que més van recuperar empenta l'any passat, perquè partia de dades molt baixes.

Un 12,6% de les empreses de la comarca són industrials, la tercera proporció més baixa al darrere del Barcelonès i el Garraf, i destaca que un 28% de les empreses de confecció de peces de vestir s'apleguen a la comarca. Un 78,5% són de serveis, la tercera comarca amb una proporció més alta, també al darrere del Barcelonès i el Garraf. Un 8,5% pertanyen a la construcció i un 0,3%, al sector agrícola. Es dóna el cas que tots els subsectors dels quinze més importants de la comarca pugen, a excepció de la venda i la reparació de vehicles de motor, que es redueix en un 8%, i els serveis socials amb allotjament, en un 1,5%. Els serveis a les persones (8,8%) i la confecció de peces de vestir (8,7%) són els subsectors que més van créixer el 2014.

Una de les característiques econòmiques del Maresme, segons indica l'estudi de la Cambra de Comerç, és que la comarca ocupa el segon lloc pel que fa a treballadors assalariats dins de l'economia del coneixement. Dintre de l'economia del coneixement, un 6,2% pertanyen al conjunt d'activitats d'alt contingut tecnològic (indústria de tecnologia alta, indústria de tecnologia mitjana-alta i serveis de tecnologia alta punta).

D'altra banda, pel que fa a la contractació laboral, el 2014 va augmentar un 14% al territori, fins a arribar als 93.941 contractes, un 5,1% dels contractes signats a la demarcació. Per gèneres, la contractació masculina, un 52,4% dels contractes, augmenta un 15%, tot i que l'any anterior havia disminuït un 3,8%. Per contra, la femenina s'incrementa un 13,2%, mentre que l'any anterior va baixar un 2,8%. El pes de la contractació temporal signada el 2014 (86,8%) és similar al de la del 2013 (86,7%), i es reflecteix en l'augment de més d'un 14% en la contractació temporal i d'un 13% en la indefinida.

Aturats d'entre 25 i 44

El nombre de desocupats és pràcticament igual que el de desocupades; en concret, la taxa d'atur femenina és d'un 17,5% i la masculina, d'un 14,5%. Per edats, un 5,5% tenen menys de 25 anys, un 42% tenen entre 25 i 44 anys, i un 52,5% en tenen més de 45 anys, el tercer valor més alt entre les comarques barcelonines. Interanualment, l'atur disminueix entre els de 25 i 44 anys (-14,3%) i també en els menors de 25 anys (-8,3%), i els més grans de 45 (-3,2%).

L'informe també constata que l'atur baixa interanualment en tots els nivells formatius, a excepció de les persones sense estudis. Entre els que disminueixen, destaquen els que tenen educació general (-8,6%, -2.121), els que han fet programes de formació professional (-8,6%, -296), els universitaris de primer cicle (-21,1%, -258) i els universitaris de segon i tercer cicles (-14,2%, -278). L'atur de la població estrangera es redueix un 7,2%.

78,5%
és el percentatge
d'empreses que pertanyen al sector serveis, mentre que l'agricultura representa un 0,3%.
11.427
empreses
té el Maresme segons l'informe territorial del 2014 elaborat per la Cambra de Comerç.

Revifar l'oferta i la modernització dels polígons

Una dotzena d'ajuntaments de la comarca han unit esforços per fer una diagnosi de l'oferta no només en l'àmbit industrial, sinó també d'altres activitats que es permeten en els plans d'usos dels polígons. Es tracta de recollir dades no només en l'àmbit industrial, sinó també d'altres activitats que es permeten. Aquest compromís obliga els ajuntaments, la patronal i els empresaris que s'hi han sumat a fer reunions periòdiques i a treballar amb els serveis d'urbanisme per actualitzar aquest catàleg, que en un futur s'ha de poder consultar i fer accessible a través d'un lloc web per atreure inversors.

Desenvolupar el pla de competitivitat empresarial

El Consell Comarcal del Maresme va presentar a principi de maig la diagnosi del primer pla estratègic econòmic de la comarca, que mostrava una fotografia de la diversa realitat del territori. Així, quedava constància que, malgrat que la comarca es recuperava més lentament de la crisi que la resta de la demarcació, hi havia sectors en clar creixement i que es convertien en oportunitats de futur a mitjà i llarg terminis. En concret, es parlava de la informació i la comunicació, l'educació, l'aigua, el sanejament i la gestió dels residus, les activitats sanitàries i els serveis socials, i les activitats artístiques i d'entreteniment.

Tallers al servei del sector tèxtil de la comarca

Entre els projectes estratègics locals de la comarca destaca el Cooperatèxtil, una plataforma formada per tallers i empreses que ofereix una àmplia gamma de serveis al sector tèxtil. La iniciativa respon a l'objectiu d'impulsar el retorn de la indústria de la moda a Mataró i la rodalia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia