Economia

La indústria ja crea ocupació

Després de set anys de caigudes, el sector genera 11.200 nous llocs de treball a Catalunya el 2014

L'índex de producció industrial augmenta l'1,6%, més del doble del 0,7% registrat a l'eurozona

La indústria catalana torna a generar ocupació per primera vegada des que va començar la crisi, ara fa set anys. Segons l'informe anual del 2014 referit a aquest sector, que va presentar ahir el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, l'ocupació va créixer un 2% l'any passat, “la dada més rellevant i satisfactòria perquè trenca la tendència dels anys de crisi”. En termes absoluts, es tracta d'11.200 nous treballadors que s'han incorporat en un sector que fins ara només havia perdut ocupació. Torres també va destacar la previsió que les xifres del 2015 se situïn en la mateixa línia.

La inversió industrial, segons l'informe, va créixer un 4,7%, la taxa més alta dels últims vuit anys i que afecta tant a grans (4,4%) com a petites i mitjanes empreses (5%). Les xifres també són positives pel que fa a l'índex de producció industrial, que va augmentar un 1,6%, mentre que a la zona euro només va arribar al 0,7%. Torres està convençut que les bones xifres es consolidaran aquest any i que fins i tot la inversió industrial, per exemple, pot arribar a créixer fins a un 6%.

El secretari d'Empresa i Competitivitat també va destacar que el creixement interanual del PIB en el sector industrial “marca la normalitat” després de situar-se en un 1,5%, la mateixa xifra de creixement que el PIB en general, mentre que s'incrementa un 1,8% en el sector serveis, un 1% en l'agricultura, i cau un 1,6% en construcció. D'altra banda, l'indicador de clima industrial, que és el que s'encarrega de mesurar el nivell de confiança dels empresaris, va experimentar una millora de deu punts el 2014, amb una tendència positiva en els últims anys.

Inversió estrangera

Segons les estadístiques oficials, la inversió estrangera a Catalunya s'ha reduït en general un 15,8% i la industrial, en particular, un 39,1%. Tanmateix, Torres va indicar que des del seu departament no es creuen aquestes xifres perquè segueixen una “metodologia mal feta”. Torres va assegurar que el govern espanyol comptabilitza les inversions en funció de la ubicació de la seu social de l'empresa i no del territori on es fan, i va puntualitzar que el 60% de les empreses estrangeres tenen seu a Madrid.

En aquest sentit, el secretari d'Empresa i Ocupació ha indicat que altres organismes, com Ernst & Young, el baròmetre d'inversió estrangera del Financial Times i la Cambra de Comerç de Barcelona tenen xifres diferents. “Quan analitzes les dades i l'activitat veus que aquestes dades no es poden correspondre amb la realitat”, va dir Torres, que va posar com a exemple la inversió d'Hewlett Packard a Sant Cugat del Vallès, que no s'ha comptabilitzat com a feta a Catalunya.

Respecte a la inversió catalana a l'estranger en el sector industrial, aquesta es va incrementar un 59,5%, situant-se en els 1.602,9 milions. Tot i que la dada és bona, Torres va admetre que encara s'està en xifres molt baixes en aquest camp.

Pel que fa a les importacions en el sector industrial, aquestes van créixer un 8,2%. La dada té per Torres una “doble lectura”, ja que reflecteix més capacitat de consum però perjudica la balança comercial. Tanmateix, demostra en definitiva més dinàmica en la capacitat industrial del país.

Preus competitius

Les exportacions van augmentar un 3,1% el 2014 i van arribar als 60.217 milions, als qual Torres ha sumat 42.000 milions que es van exportar a la resta d'Espanya. Segons ell, les exportacions de nivell alt són les que més han incrementat (6,1%), tot i que en valor absolut són les que representen una facturació menor.

Aquestes xifres es tradueixen en què la taxa de cobertura va ser l'any passat del 83% –el total de les exportacions va equivaler al 83% de les importacions–. La davallada del sector la va protagonitzar l'índex de preus industrials, que es va reduir un 1,6%, quelcom positiu per a Torres, perquè “el fet que els preus siguin inferiors els fa més competitius”.

Pel que fa a la inversió, l'automoció va experimentar el creixement més rellevant, situant-se en un 12,8%, seguit dels béns de consum no duradors, amb un 12,1%.

LES XIFRES

3,1
per cent
han augmentat les exportacions el 2014, mentre que les importacions s'han incrementat en un 8,2%.
1,6
per cent
s'ha reduït l'índex de preus industrials, que ha fet que els preus siguin inferiors però més competitius.

Entrar a Ficosa per responsabilitat

Pere Torres va justificar ahir l'entrada de la Generalitat en l'accionariat de Ficosa Inversió per “responsabilitat” amb aquesta companyia i per donar “un impuls important” al sector de la indústria auxiliar de l'automoció. El govern català va anunciar la setmana passada que convertiria en capital el préstec participatiu de 50 milions concedit a la multinacional, amb la qual cosa s'implicava de ple en l'aliança que el grup català acaba de tancar amb el gegant japonès Panasonic. En total, l'operació assoleix els 62 milions. Torres va explicar que el govern tenia l'opció d'“entestar-se a demanar el retorn del deute” i afegir-hi “una dificultat addicional” o bé “derivar cap al futur el cobrament del deute i convertir-lo en accions d'una part del ‘holding'”. Vàrem creure que “per l'interès de l'operació, per la seva importància i pel fet que hi ha al darrere noves inversions i llocs de treball de valor afegit era més responsable prendre aquesta segona opció”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia