Un diccionari recull 375 directors de cinema a Catalunya

El llibre inventaria cineastes de totes les èpoques, dels pioners als novells

El primer és Baltasar Abadal. L'últim, Claudio Zulian. De la a a la z, Magí Crusells ha recopilat tots els directors de cinema de Catalunya i n'hi han sortit 375. Hi són els més joves, com ara Isaki Lacuesta. Hi són els pioners, com Fructuós Gelabert (Barcelona, 1874-1955) –un dels fundadors de la indústria cinematogràfica catalana– o Segundo de Chomón (Terol, 1871-París, 1929), que va treballar sovint a Catalunya. Hi ha les figures més rellevants del cinema actual, com ara Isabel Coixet o Ventura Pons. Hi són els prolífics, però també els ocasionals, tots aquells que, nascuts o no a Catalunya, s'hi han establert i han produït aquí el seu cinema. No hi és, en canvi, Woody Allen, perquè el pas per Barcelona es considera testimonial. Directores de cine en Cataluña (Publicacions de la Universitat de Barcelona) és un recull alfabètic i descriptiu, en què cada entrada aporta unes breus anotacions biogràfiques i la filmografia del personatge. L'origen d'aquest treball és en el primer llibre de la col·lecció Film-Història, El cine en Cataluña. Una aproximación histórica (1993). Ara Magí Crusells, doctor en història contemporània i format en el Centre d'Investigacions Film-Història de la UB, n'ha desenvolupat el capítol dedicat a directors, en aquest volum en què hi ha col·laborat l'Acadèmia del Cinema Català.

El llibre es publica en castellà amb l'objectiu de fer-lo arribar a tot l'Estat, tot i que es traduirà en català i anglès per a la versió digital.

Biblioteca digital de cine

Coincidint amb la presentació del llibre de Magí Crusells, Publicacions de la Universitat de Barcelona ha presentat la biblioteca digital de cinema que impulsa a internet, en la qual posa a disposició dels lectors la possibilitat de descarregar diversos volums en format digital. En aquest portal (www.publicacions.ub.es) es poden comprar els llibres en format paper (enviament a domicili) però també alguns com a llibre electrònic a un preu més reduït. Completa el fons el bagatge de 19 anys de la revista Film-Història (www.pcb.ub.es/filmhistoria), que edita el centre d'investigació del mateix nom, creat per Josep M. Caparrós el 1983. Precisament, el diccionari de directors de cinema, en la seva versió virtual, estarà oberta a canvis, possibles correccions i noves incorporacions, per la qual cosa la tasca de Magí Crusells en aquest projecte tindrà continuïtat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.