cultura

Barcelona dibuixada

La Sala Ciutat llueix el millor ‘urban sketching' (dibuixos urbans al natural) d'una col·lecció de llibres que pentinen tots els barris

Avui es clausura al CCCB el quart simposi internacional del col·lectiu de ‘sketchers'

Un urban sketcher és, senzillament, algú que dibuixa pel carrer. Ben poca cosa més se li exigeix a aquesta nova espècie artística (bé, sí: que dibuixi al natural, que sigui fidelíssim al moment i a la història que vol explicar i que estimi els detalls) present a tot el món i amb una bona població a Barcelona, on aquests dies es viu amb fal·lera el boom de l'sketching. Avui es clausura al CCCB la celebració del quart simposi internacional del col·lectiu de sketchers, una xarxa d'artistes (atenció! més de sis mil a tot el món) que va fundar el 2007 el periodista i dibuixant Gabi Campanario, de l'Hospitalet de Llobregat, actualment resident als Estats Units.

A Barcelona el moviment aixeca passions. Un munt de dibuixants, d'aquí i d'allà, recorren els seus carrers amb bicicleta i una motxilla que custodia un quadern, un estoig d'estris i un tamboret plegable. Artistes com Lapin, un jove francès establert des de fa sis anys a Catalunya que viu el fenomen així: “Dibuixar és la manera que tinc de recordar cada segon de la meva vida i sentir-me viu.” Lapin acaba de publicar, gràcies a l'Ajuntament, el llibre Barcelona m'inspira, en el qual aplega una col·lecció de dibuixos que ha anat fent els últims tres anys. Lapin, com tots els urban sketchers, pentina els carrers a la recerca de moments i llums, llocs i gent, racons de la ciutat que no acostumen a ser els més comuns i que atresoren un munt de vitalitat. “M'entusiasma la Barcelona que es mou i que canvia”, exclama.

Una selecció de la seva obra s'exposa, fins al 27 de setembre, a la Sala Ciutat junt amb dos centenars del millor urban sketching de la col·lecció de llibres Carnet de voyage, editada també per l'Ajuntament, que escorcolla els barris de Barcelona. La idea de fer aquesta sèrie, que ja acumula onze llibres impresos, quatre més en camí i més d'onze mil exemplars venuts, la van tenir fa sis anys els editors de Zahorí de Ideas en detectar aquest moviment tot just emergent. El primer volum, sobre el Born, el van encarregar a Juliet Pomés. I després es van anar succeint els altres: Stephane Carteron va assumir el Gòtic; Pep Montserrat, Gràcia; Sagar, l'Eixample; Mireia Zantop, Sarrià; Lluïsot, el Raval; Swasky, Sants (pel qual va rebre el prestigiós premi internacional del XIII Rendez-vous du Carnets de Voyage de Clermont-Ferrand)... Tots aquests cronistes visuals ofereixen una mirada íntima de cada barri en uns dibuixos que contenen un munt d'anotacions a mà, signes d'una experiència autèntica. Ulls i gargots personals per descobrir una Barcelona que va molt més enllà dels seus típics i tòpics.

El lema de l'sketching és que tothom és un dibuixant en potència. “És un moviment molt transversal. L'edat i la professió no tenen cap importància”, explica Mireia Trius, de Zahorí de Ideas. A la capital catalana això s'ha traduït en la campanya Barcelona dibuixa, que els últims vuit mesos ha fet còmplices un miler de persones que han participat en el mig centenar de tallers (l'últim es va fer fa uns dies) que s'han organitzat per impulsar la pràctica del dibuix urbà. Un recull de fotografies de Guillem Trius Soler documenta l'aventura a la mateixa exposició de la Sala Ciutat.

I amb aquest mateix anhel de popularitzar l'sketching, avui també se celebra a Ciutat Vella una Sketchcrawl (marató de dibuix) o Dia del Dibuix Urbà. Els participants (ahir ja hi havia més de 200 preinscrits, però se n'esperen mig miler) recolliran de bon matí a la Fnac Triangle la llibreta, que hauran d'entregar al vespre a la Sala Ciutat. El pròxim 22 de juliol s'entregaran els premis. I Barcelona seguirà sent una gran festa de la creativitat que inspira el carrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.