cultura

Whoopi Goldberg

Actriu

“Tots els personatges són feina”

Durant el rodatge em vaig barallar molt amb el director de ‘Sister act', Emile Ardolino

“Encantat, senyora Goldberg.” “No, simplement Whoopi.” Així de pròxima i cordial es mostra en les entrevistes Whoopi Goldberg, l'actriu nord-americana que ha vingut a Barcelona per beneir l'estrena de Sister act. El musical, l'adaptació teatral de la cèlebre pel·lícula que va protagonitzar el 1992 i que coprodueixen Stage Entertainment i El Terrat. Whoopi Goldberg visita totes les ciutats en les quals s'estrena aquesta obra, que es pot veure a Barcelona des d'ahir.

Li explicaré una experiència personal: vaig veure ‘Sister act. El musical' amb una persona de nou anys i una de vuitanta, i totes dues s'ho van passar igual de bé. Quina creu que és la clau perquè, anys més tard de l'estrena de la pel·lícula, la història diverteixi gent de generacions diferents?
Que bé que els agradés! A la gent li agrada l'obra perquè és plena d'amor, i a tothom li agrada trobar aquesta persona que sap que sempre hi és. El que uneix tothom que veu l'espectacle és que tothom se sent estimat.
És complicat fer un espectacle tan colorista prenent com a personatges principals gent que vesteix només amb dos colors?
En realitat jo no hi veig tants colors, damunt de l'escenari! Sobretot hi ha blanc i negre: una noia negra i un repartiment blanc.
Un altre repte és parlar de Déu i de la religió sense ofendre els creients i sense resultar carrincló als ateus.
La religió pot ser divertida, però realment no es tracta d'una obra que parli de la religió, sinó de la gent que jutja els llibres a partir de les cobertes. El personatge de la cantant Deloris jutja les monges i la mare superiora jutja Deloris, i el que tothom acaba descobrint és que al fons de tot hi ha un ésser humà. L'aspecte religiós hi és però no és central, per tant no crec que pugui ser un problema en cap sentit. Sister act tracta sobre la diversió i l'amor.
Per cert, fa uns anys, durant unes setmanes, a Londres va interpretar el paper de la mare superiora. Li resulta més còmode la contenció d'aquest personatge o l'extraversió de Deloris, a la qual va interpretar en la pel·lícula?
La veritat és que no em suposa cap diferència. En aquell cas ho vaig fer com un favor, perquè l'actriu que interpretava la mare superiora es va posar malalta, així que vaig pujar jo a l'escenari i després ho vaig deixar.
De fet, fent teatre musical ha encarnat personatges més complicats: a ‘A funny thing happened on the way to the forum' –que Richard Lester va portar al cinema amb ‘Golfus de Roma'– va interpretar l'esclau Pseudolus, pensat per a un home.
Doncs ho vaig fer molt bé! [Riu.] El personatge va ser escrit originàriament per a Zero Mostel. Després va ser interpretat per un parell d'actors més, i als anys noranta l'estava interpretant Nathan Lane, que es va fer popular al cinema gràcies a Una jaula de locas. La seva interpretació era espectacular, però el seu contracte acabava, i aleshores algú va dir: “Us vull proposar una idea molt estranya.” “Com d'estranya?” “Molt, molt estranya: què us sembla si ho fes la Whoopi?” I em van trucar de seguida i ho vaig acceptar tan aviat com m'ho van proposar. Va estar molt bé, algun dia la tornaré a interpretar.
Vingui a Barcelona!
Sí, ho faré!
Quin record té del rodatge de la pel·lícula ‘Sister act' i del director Emile Ardolino, mort prematurament?
Vam tenir una relació molt difícil perquè jo no entenia què volia que fes. No em semblava que estigués trobant l'humor adequat, però el que jo no sabia era que ell estava malalt. Si jo ho hagués sabut, probablement ens hauríem barallat menys. Tots dos intentàvem fer la pel·lícula tan bé com fos possible; al final del rodatge ens vam acabar fent amics i tot seguit va morir, la qual cosa va ser terrible. Va ser dur perquè la comèdia és subjectiva, hi ha coses que a tu no et semblen divertides fins que es fan de determinada manera, i no és fàcil posar-se d'acord.
Amb perspectiva, creu que juntament amb ‘El color púrpura' i ‘Ghost' –per la qual va guanyar l'Oscar– han estat les seves tres interpretacions més rellevants en el cinema?
No, no ho penso. Tots els papers són importants, tots m'han donat feina. Però potser la pel·lícula més especial per a mi va ser El rei lleó [on va posar veu a una de les hienes], per una raó: a part d'algun episodi de Barri Sèsam, va ser la meva primera pel·lícula que els nens podien veure. Vaig poder portar-hi la meva néta, que ja té 26 anys, i que em retreia que el meu personatge no es portava gaire bé amb el lleó. Va ser molt divertit.
‘El rei lleó' és una altra pel·lícula seva convertida en musical, per cert.
Sí. Moltes de les meves pel·lícules ho han estat: El color púrpura, Ghost, El rei lleó i, naturalment, Sister act. Només en queden pendents unes quaranta-cinc!
Fa poc s'ha sabut que Neil Patrick Harris (‘Cómo conocí a vuestra madre') presentarà la cerimònia dels Oscars. Vostè no només ha guanyat aquest premi, sinó que ha conduit la gala en alguna ocasió. Li agradaria tornar-ho a fer?
Des que sé que ell ho farà, ja no m'interessa fer-ho. Ell serà el presentador perfecte. El conec des de la seva primera pel·lícula i estic molt contenta amb la seva elecció.
Avui [per ahir] fa vint-i-tres anys que va morir Gene Roddenberry, el creador de ‘Star Trek'. Vostè va intervenir en diversos episodis de ‘Star Trek, la nova generació'. Era una ‘trekkie' abans d'aquesta col·laboració?
La sèrie m'agradava, però quan jo era petita no hi havia trekkies. La meva mare veia Star Trek amb mi i m'ensenyava la noia negra tan maca que hi apareixia, Nyota, interpretada per Nichelle Nichols. Molts i molts anys més tard, vaig saber que es preparava una nova sèrie de Star Trek i vaig insistir perquè em donessin un paper. Els va sorprendre que m'interessés, però els vaig explicar per què ho volia fer: abans que l'any 1963 arribés Star Trek, en tot el gènere de ciència-ficció no hi havia gent d'una altra raça que no fos la blanca, excepte en les pel·lícules japoneses, perquè les feien allà. Era com si no tinguéssim futur! De sobte, amb Star Trek, Gene Roddenberry ens va donar un paper. I no va ser el paper d'una noia qualsevol sinó d'una molt atractiva. Li vaig explicar a Roddenberry el que aquest personatge va significar per a nens com jo, cosa de la qual ell no era conscient, no en tenia ni idea. I em va donar la feina.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia