Badalona, nova capital del còmic

L'edifici de la CACI, situat al front marítim, serà la seu del futur museu del còmic i la il·lustració

La zona metropolitana disposarà ara d'un eix de ciutats relacionades amb el còmic. L'Hospitalet de Llobregat, amb el Saló del Manga, principal referència europea del còmic japonès; Barcelona, seu del Saló del Còmic, també de referència internacional, i ara Badalona, que ahir va ser triada com a ciutat que acollirà el futur museu del còmic i la il·lustració. Així, se situarà la zona metropolitana, a nivell europeu, a l'altura d'Angulema, a França, o Brussel·les, a Bèlgica, que també tenen centres dedicats a l'estudi i la divulgació del patrimoni de la historieta.

Aquest nou equipament respon a una vella aspiració de tots els aficionats catalans a la historieta que han reivindicat els diferents directors del Saló del Còmic de Barcelona. L'origen del projecte va ser a l'etapa de Ferran Mascarell al capdavant de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. Més tard, quan Mascarell va ser conseller de Cultura va revifar el projecte i ha estat finalment en el mandat de Joan Manuel Tresserras que la idea s'ha materialitzat, coincidint amb una pèrdua d'interès de la ciutat de Barcelona per aquest nou equipament cultural.

L'edifici que ocuparà el museu havia estat la seu de la Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria (CACI) i és a la façana marítima, al costat del nou port esportiu i pesquer. Pròximament es presentarà el projecte del centre.

Dibuixants catalans

La missió del museu del còmic serà la de preservar, investigar i difondre el llegat dels dibuixants catalans des del segle XIX fins a l'actualitat «esdevenint una eina al servei dels creadors de tots els temps i de sensibilització de la població envers els valors culturals del còmic i la il·lustració com a llenguatges transmissors de coneixements», segons un comunicat difós ahir pel Departament de Cultura.

Centre de referència

El pla director considera que el museu del còmic i la il·lustració de Catalunya ha d'esdevenir un centre de referència internacional pel que fa al món del còmic i la il·lustració. El nou equipament pretendrà estimular els visitants a descobrir i experimentar el dibuix com a mitjà de comunicació, alhora que serà un espai dels creadors i un espai al servei dels agents del sector.

Fàbrica de colls de camisa

L'edifici de la CACI, és obra de l'arquitecte Jaume Botey i va ser construït el 1899 per allotjar una fàbrica de colls de camisa de cotó. Es tracta d'una de les obres significatives de l'època industrial i representa un dels escassos vestigis del passat modernista de Badalona. L'edifici destaca per la seva construcció de ciment forjat com a estructura interior amb un exterior d'obra vista.

La CACI disposa d'una superfície útil de 4.103,35 metres quadrats en sis plantes i conserva íntegra l'estructura exterior. En la decisió d'emplaçar a Badalona el museu s'ha tingut en compte la bona accessibilitat amb transport públic, tant amb tren com amb metro (estació Gorg de la línia 4 i futura línia 9), així com la seva localització al passeig marítim. També la tradició de dibuixants badalonins com ara Jaume Passarell, Tomàs Marco i Enric Sió.

El govern local manifesta la seva alegria pel resultat

s.muñoz

Les reaccions del govern de Badalona (PSC, CiU i ERC) no es van fer esperar. I no és d'estranyar, tenint en compte que Badalona resol dues qüestions d'una sola tongada. D'una banda, la ciutat disposarà d'un equipament de referència nacional. De l'altra, es troba una sortida a l'edifici de la CACI, en estat ruïnós des de fa anys. L'alcalde de la ciutat, el socialista Jordi Serra, es va declarar «molt content», alhora que va qualificar la decisió de «justa per a Badalona». Serra considera que la Generalitat ha sabut veure les virtuts del sector on està situada la CACI, ben comunicat i davant del mar, i es va mostrar «molt confiat» que el govern català posarà tots els esforços perquè el projecte tiri endavant aviat.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Mateu Chalmeta (ERC), no podia amagar ahir la seva «eufòria». Chalmeta creu que el museu nacional del còmic i la il·lustració pot tenir «projecció internacional» i que dotar la ciutat d'un equipament d'aquestes característiques «era una assignatura pendent». El regidor republicà ha avançat que l'Ajuntament de Badalona i la Generalitat signaran en breu un conveni, i es va declarar «tranquil» perquè creu que el desenvolupament del projecte «anirà de pressa».

El tercer soci del govern badaloní, CiU, va manifestar ahir a través del primer tinent d'alcalde, Ferran Falcó, que des del consistori «s'ha treballat de valent perquè es reconegui la capitalitat de la ciutat» i, com a prova de l'aposta que ha fet Badalona per encabir el museu a la CACI, esmenta «els tres milions d'euros que l'Ajuntament invertirà per rehabilitar l'edifici». Considera que és el moment d'entomar el debat sobre el futur del tren i del tramvia, propers a la CACI.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.