cultura

JOSEP CANALS

GALERISTA

“Molts galeristes estan aguantant com herois”

Dura crisi a les galeries. I que durarà.

El nostre sector ha tingut molts alts i baixos al llarg de la història. La paraula crisi ha anat molt lligada a la normalitat d'una galeria. Nosaltres, des de l'any 1973, quan vam obrir el primer espai d'art a Sant Cugat, n'hem passades de tots colors. Als anys setanta, van obrir moltes galeries a les comarques i a les ciutats no tan poblades, però la crisi del petroli va provocar que aquella efervescència durés ben poc.

En el seu cas, com li va l'any negre?

M'és difícil dir que és el pitjor any a la meva galeria. En tocar l'art d'avantguarda, en una ciutat com Sant Cugat, m'ha costat molt sempre tirar endavant el dia a dia, però sí que enguany hi ha l'afegit que la crisi és general i que si en un estat normal de les coses la gent visita poc les galeries, ara encara hi entra menys. Poden passar dies sense que ningú entri a la galeria. La temporada que tanquem ha estat molt dura i penso que hi haurà pocs canvis amb vista a la pròxima.

Tancaran moltes galeries quan acabi la tempesta?

Movent-me pel territori he pogut observar que es jubilen galeristes ja grans que en altres circumstàncies més favorables haurien mantingut el seu espai obert més anys. N'hi ha d'altres que s'han decebut tant de la falta d'interès social pel nostre sector que estan tancant abans que acabi la tempesta perquè no veuen cap sortida òptima en els pròxims anys. Hi ha qui parla d'una dècada. Davant d'una situació en general pessimista, és fàcil pensar que moltes galeries ja no obriran les portes al setembre, com va passar la temporada passada.

Fins a quin punt és més difícil dur una galeria a comarques que a la capital?

Per molta crisi que hi pugui haver, a la capital del país sempre hi ha un públic més motivat del que puguem tenir en altres ciutats més petites. Les galeries de ciutats més petites o mitjanes han de fer esforços molt més grans per estimular el públic de la pròpia ciutat, i encara més si aquests espais es dediquen a promoure l'art actual.

Li ho pregunto també perquè a Sant Cugat, una de les ciutats amb més poder adquisitiu de l'Estat, hi hauria d'haver un gruix considerable de col·leccionistes. És així?

L'aparició a Sant Cugat de compradors d'obres d'art contemporani és molt escassa. El 70% dels nostres clients són de fora de la ciutat.

Una de les grans debilitats del sector de les galeries a Catalunya és que està molt dividit. Se superaran mai les diferències?

En els darrers anys, les quatre associacions hem acostat posicions, i la prova són els premis GAC, la Festa de les Galeries o la Tardor d'Art.

Fira Barcelona vol impulsar una fira d'art pel 2011. L'eterna discussió: especialitzada o generalista?

La capital de Catalunya necessita, com l'aire que respira, una fira d'art d'àmbit internacional. El menys important és si ha de ser especialitzada o generalista. I sí que és important que la fira mostri un bon producte de molta qualitat, d'innovació i que tingui els recursos econòmics suficients perquè tingui continuïtat.

A part d'una fira, què creu que podria ajudar a revitalitzar el sector?

En aquests moments hi ha gent al país que està aguantant el seu espai expositiu com autèntics herois. A tot el territori, fins a pobles molt petits com ara Verdú, hi ha galeries que estan fent una tasca molt professional. Al nostre sector li falta una campanya similar a la que es va fer per fomentar la compra als mercats municipals o anar al teatre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia