Cultura

Distinció merescuda

El govern de la Generalitat concedeix la medalla d'or, el seu màxim guardó, a l'Institut d'Estudis Catalans i a l'Abadia de Poblet

La medalla d'or, que s'atorga des del 1978, fins ara l'han rebut 50 personalitats
i 7 entitats

El govern va anunciar ahir la concessió de la medalla d'or de la Generalitat, la màxima distinció que atorga, a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i a l'Abadia de Santa Maria de Poblet, en els dos casos, com a mostra de reconeixement i d'agraïment a les aportacions extraordinàries que han fet al país.

Aquest guardó, creat el 1978, es concedeix per valorar la tasca de persones o institucions que han prestat els seus serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en àmbits com ara el polític, el social, l'econòmic, el cultural i el científic. Comptant aquestes dues medalles, en total l'han rebut 50 personalitats i 7 entitats.

L'IEC, un segle de servei

L'Institut d'Estudis Catalans va ser fundat el 18 de juny de 1907 per iniciativa d'Enric Prat de la Riba, que aleshores era president de la Diputació de Barcelona. Els seus principis bàsics són el rigor científic, la catalanitat i l'obertura a l'exterior. Entre els seus objectius fonamentals, trobem la recerca en els àmbits de la cultura catalana, com ara la metodologia històrica aplicada a les ciències humanístiques, l'estudi, la codificació i el desenvolupament de la llengua catalana i el conreu de la ciència en aquesta llengua. En aquest sentit, el 1995 va publicar el Diccionari de la llengua catalana, després d'haver emparat des dels seus inicis els treballs normatius dirigits pel lingüista Pompeu Fabra.

Avui dia, l'IEC acull bona part de l'elit científica de l'àmbit lingüístic català, la qual cosa li ha aportat el reconeixement en la societat catalana, tot i el llarg parèntesi entre el 1939 i el 1976, en què la repressió franquista va actuar amb força contra aquesta institució. Tot i això, l'ens va sobreviure i va ser reconegut per l'Estat espanyol el 26 de novembre de 1976.

Patrimoni històric

En l'imaginari col·lectiu de Catalunya el monestir de Santa Maria de Poblet, fundat l'any 1150, està associat a un dels moments de màxima plenitud de la història del país. El simbolisme històric de l'abadia, amb la seva condició de panteó reial de la corona catalanoaragonesa, es reflecteix en l'imponent presència del seu conjunt patrimonial declarat per la Unesco patrimoni universal de la humanitat.

El monestir de Poblet ha assumit plenament la seva missió de transmetre el llegat històric del qual és dipositari i també de preservar-ne el patrimoni monumental, alhora que enllaça amb la història contemporània, ja que acull l'arxiu del president Josep Tarradellas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.