Cultura

Carod-Rovira escriu sobre l'empobriment del català

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya ha presentat el llibre 113 paraules per salvar, on proposa més d'un centenar de termes a salvar de l'empobriment lingüístic i la simplificació expressiva del català

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya i llicenciat en filologia, Josep-Lluís Carod-Rovira, va presentar ahir a Barcelona el llibre 113 paraules per salvar, una obra editada per Ara Llibres on proposa més d'un centenar de termes a salvar de l'empobriment lingüístic i la simplificació expressiva del català.

Acompanyat pel lingüista Joan Solà, l'escriptor i crític literari mallorquí Sebastià Alzamora i l'actriu Montserrat Carulla, el vicepresident de l'executiu va explicar que cap dels termes presents en el llibre han desaparegut, però va assegurar que tampoc són utilitzats per tothom, sobretot, va dir, pels joves i els ciutadans de l'àrea metropolitana i Barcelona. Així, va citar per exemple el cas del terme enguany que es substitueix sovint pel sinònim aquest any, la preferència d'ús del mot caixa en comptes de capsa o de paràsit en lloc de paparra.

Joan Solà va assegurar que existeix un llibre similar de Pau Vidal, però va lloar el fet que 113 paraules per salvar sigui d'estructura "senzilla" per aconseguir la finalitat que es proposa, "que les paraules no es perdin".

Tot i que Carod-Rovira té prop d'una dotzena de llibres publicats, aquest és el primer relacionat amb la filologia, la seva activitat professional abans de fer el salt a la política.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.