Cultura

Beethoven i txa-txa-txa

Ramon Solsona guanya el premi Sant Jordi de novel·la i Jordi Cabré queda finalista. M. Rosa Font s'endú el Riba i Alba Dedeu, el Mercè Rodoreda

‘L'home de la maleta' encarna la contradicció entre l'escalf i la nosa de la família

La música s'alça com a protagonista del Sant Jordi d'enguany, un premi que cada any convoquen Òmnium Cultural i la Fundació Enciclopèdia Catalana: Ramon Solsona, guanyador del guardó principal (dotat amb 60.000 euros), pren un músic d'orquestra com a protagonista i pilar de L'home de la maleta, mentre que Jordi Cabré, finalista (10.000 euros), un pianista de funerals amant de Beethoven a la novel·la Després de Laura. Tots dos són col·laboradors del diari Avui.

“És un home que primer va amb una maleta d'envelat en envelat, de festa major en festa major, un món amb molta anècdota i sentiment, i als setanta anys roda de casa en casa, acollit per les seves tres filles”. Per Ramon Solsona, aquest vell músic de txa-txa-txa que sospira tot dient “els grenyuts ens van treure la feina”, encarna la contradicció entre “l'escalf” i la “nosa” que representa la família. Resulta que una de les seves nétes és una xinesa adoptada. “És un home que no entén i es veu superat pel món actual i ho diu tot pel boc gros”. Àlex Broch, membre del jurat, va destacar ahir en la roda de premsa prèvia a la Nit de Santa Llúcia l'expressivitat del llenguatge “més enllà de la llengua acadèmica”, així com “l'humor” que exhala la novel·la..

Després de Laura presenta un triangle amorós amb Beethoven en un dels costats. “La música acaba sent prou poderosa no només per matar, sinó també per establir una relació amb els morts”. Cabré, finalista per segona vegada –“en aquest país la tercera és la bona: acabem de veure'n un exemple”–, estira el fil d'una suposada obra inacabada de Beethoven per dotar d'intriga una novel·la que té dues trames paral·leles: present i passat.

Al seu torn, M. Rosa Font, membre del consell editorial del diari El Punt, veu reconeguda amb el Carles Riba una trajectòria poètica consolidada. El guardó (dotat amb 3.000 euros) és un dels més prestigiosos del país i enguany la participació ha passat de 50 a 74 originals presentats. El jurat va subratllar la “recerca del jo poètic” que fa a Un lloc a l'ombra.

Dedeu, jove sorpresa

Una de les sorpreses més agradables d'aquesta edició és la debutant Alba Dedeu (Granollers, 1984), que ha obtingut el Mercè Rodoreda amb el recull de contes Gats al parc. El jurat va destacar la “veu personal, nova i original” d'una narradora que ha sorprès amb el seu estil, i la manera d'abordar temes com la família, la rutina laboral o el sentiment de culpa. Dedeu és llicenciada en medicina però treballa com a traductora: “Vaig deixar la medicina perquè m'interessava més la vida dels pacients que no les seves malalties”.

El Folch i Torres de novel·la infantil l'ha guanyat el flautista David Nel·lo amb Ludwig i Frank, la història de dos nens “peculiars” de classes socials molt diferents que esdevindran amics. El jurat en va valorar la “sensibilitat extrema” de l'autor.

El Joaquim Ruyra de narrativa juvenil l'han guanyat Salvador Macip i Sebastià Roig amb Ullals, un relat que beu del terror de sèrie B i que està inspirat en fets reals, el tracte brutal que rebien infants ingressats en un reformatori de l'Alt Empordà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.