Cultura

Empúries, bressol català

El nou llibre de Maria Carme Roca relata el xoc entre ibers i grecs al segle IV aC

“Es pot dir que Empúries és la primera ciutat de Catalunya, l'únic lloc grec del qual tenim vestigis”

En el territori que avui conforma l'Empordà, a cavall entre els segles IV i III aC, Maria Carme Roca situa Escollida pels déus (Columna), una novel·la històrica que té com a gran protagonista l'antiga ciutat d'Empòrion, en un context de tensió entre la creixent cultura grega que s'expandeix per la Mediterrània i els pobles ibers indígenes. Aquest contrast el concreta en el xoc entre dues poblacions, Empúries (Empòrion), que representa el món grec, i Ullastret (Índica), poblat dels ibers –en aquest segon cas, hi ha diverses interpretacions sobre el nom original del lloc, tot i que Roca aposta per Índica. L'equilibri entre els dos nuclis i la seva àrea d'influència serveix a l'autora per il·lustrar com era la vida i les costums de l'època –els vestits, l'armament, l'organització civil, l'urbanisme, etc.– enmig d'una trama de passions i lluites de poder.

El fil conductor l'encarna la jove Hèlia, que s'enfronta al seu temps i reclama el dret a decidir sobre el seu propi destí. La novel·la arrenca amb el seu naixement, l'any 305 aC. És fruit d'una relació il·legítima entre la dona d'un poderós mercader grec, Heràclides, i un cabdill iber. Abandonada després del part, una cortesana d'Empòrion la salva, i creix aliena als maldecaps que suposa la seva arribada. Escrit en clau coral, el relat té dos fronts: d'una banda, la disputa entre Heràclides, que vol convertir Empòrion en una tirania, i el seu cunyat Aris, que vol construir-hi un temple dedicat al culte a Asclepi; de l'altra, l'ambició d'un guerrer per aconseguir el poder d'Índica.

Historiadora i escriptora

Després de l'èxit de Barcino –novel·la ambientada a la Barcelona romana que ja ha estat publicada en edició de butxaca i ha venut uns 12.000 exemplars–, M. Carme Roca ha retrocedit en el temps. “Es pot dir que Empúries és la primera ciutat de Catalunya, l'únic lloc grec del qual tenim vestigis”, diu l'autora, que és historiadora especialitzada en l'època moderna. “Em fa feliç poder casar la història i la literatura, i m'agrada treballar en temes nostres; a la universitat no vaig poder estudiar la història de Catalunya i és una manera de recuperar-la”, explica. Roca ha publicat altres novel·les històriques com ara Intrigues de palau i El monestir proscrit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.