cultura

cultura

La literatura ebrenca, en plena ebullició

Una vintena d'escriptors participen en una xerrada a Jesús per difondre els autors del territori

Una vintena d'autors es reunien ahir als Claustres de Jesús per portar a terme el cafè-tertúlia al voltant de la col·lecció Paraula Ebrenca de March Editors, constatant l'estat d'ebullició en què es troben les lletres de les comarques del sud de Catalunya. Emigdi Subirats, escriptor campredonenc afirmava: “La col·lecció Paraula Ebrenca és un pas endavant en la difusió dels nostres autors. Han sorgit molts autors com el novel·lista Miquel Esteve, de Móra la Nova, i Jordi Pijoan, de Tortosa, que s'haurien de conèixer més”. “La literatura ebrenca es troba en un moment gairebé dolç, si més no és més visible. A més, tanta quantitat d'autors, tanta varietat de gèneres i amb tanta qualitat, no els hi havia hagut mai”, apuntava el narrador tortosí Josep M. Tibau. Tot i l'abundància de creadors i obres, encara és molt difícil parlar d'un marc conjunt i unes constants, per ara regna la diversitat en gèneres i estils, els ebrencs cultiven des de poesia postmoderna fins a novel·la històrica, passant pel gènere negre i el gènere de viatges. “A més, hi ha els escriptors que volen escriure sobre la terra i tenim altres autors que ubiquen les seves històries en diferents punts dels món”, puntualitzava Subirats. Mentrestant, una dotzena d'estands de llibreries, biblioteques, entitats i editorials van estar oberts al públic tot el matí a la plaça Pati de la Immaculada de Jesús, oferint la venda de llibres i també impartint tallers de llengua, literatura i dibuix per als més petits, coordinats per estudiants de filologia catalana de la URV i per voluntaris del Centre d'Estudis de la Indumentària de Jesús.

L'encarregada de posar el punt i final a la Fira Literària Joan Cid i Mulet va ser la cantautora Montse Castellà, amb el seu espectacle multidisciplinar Gèminis, creat especialment per a aquesta cinquena edició on s'ha homenatjat la pròpia revista Gèminis. Durant els cinc dies que ha estat oberta, per la fira han passat més d'una vintena d'escriptors de les comarques tarragonines, com la narradora Fina Anglès, de l'Aleixar. Tanmateix, han predominat els autors ebrencs, que han constatat que cultiven els més diversos gèneres i estils, com la narrativa rural de l'ulldeconenc Manel Ollé, que va inaugurar la fira amb la presentació del seu darrer llibre, Micalet Verderol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.