Cultura

‘Ullals', el terror és dins i fora

“És una versió actualitzada dels mites clàssics, traslladats a
casa nostra”, diuen els autors

Ullals és l'aterridora experiència d'un adolescent en un internat ben particular. Salvador Macip i Sebastià Roig han recuperat les seves lectures juvenils –especialment Lovecraft– per construir una novel·la d'intriga àgil i colpidora. Ullals (que publica Lluna Roja, segell de La Galera), reconeguda amb el 37è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, s'inspira en fets reals. L'any 2006, a Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà), va transcendir el cas d'uns presumptes maltractaments a uns joves suïssos confinats pels seus pares en un reformatori situat a la muntanya. Els nois van denunciar que no els deixaven tenir cap contacte amb la seva família, rebien tota mena de càstigs, els feien dormir al ras en gàbies per a senglars, els deixaven hores sense menjar... El cas es va descobrir perquè un dels nois se n'havia escapat. Ningú del poble en sabia res. “Havíem escrit coses de ciència-ficció, però no ens hauríem imaginat una cosa així”, apunten Macip i Roig. Del fet de llegir la notícia a la premsa neix la novel·la, que ells han amanit amb elements fantàstics.

El Vicent, un nen ric i consentit, viatja en avió, sol, a un centre per passar-hi l'estiu. Els seus pares no poden amb ell, i no és el primer cop que l'envien uns mesos a un internat. Aquest cop serà molt diferent. El Vicent és conduït a un mas enmig d'un bosc, en una zona despoblada, on serà sotmès a un tracte infernal. Al mas hi ha altres interns, un noi i una noia de la seva edat, que malviuen sota les ordres de tres individus sense escrúpols. Però hi ha un altre enemic, l'exterior. Una amenaça constant i salvatge, una mena de bèsties semblants a senglars que envolten l'indret i es mostren cada cop més agressives. Els anomenen feréstecs. No els veuen, però els senten. Els nois treballen cada dia sense descans per construir un mur de protecció. I qualsevol acte de desobediència és castigat severament pels vigilants. “Per a nosaltres el llibre ha estat com una versió actualitzada dels mites clàssics, traslladats a casa nostra”, expliquen els autors. Com en alguns westerns o pel·lícules de zombis, els protagonistes se senten encerclats i resisteixen en el seu fortí. “Quan treus totes les capes et quedes amb la pura supervivència”, afegeixen. El Vicent roman incomunicat i sotmès a una situació extrema. Només trama com en pot fugir...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.