cultura

Onada publica un llibre sobre la Santantonada

El Forcall concita l'atenció sobre la celebració de Sant Antoni a esta vila dels Ports de Morella on es recullen tots els components d'aquesta festa en la qual els dimonis i el foc prenen els carrers

La comarca dels Ports conserva tradicions i rituals que han arribat a través dels segles, enriquint el patrimoni material i immaterial d'aquestes contrades. És el cas de la Santantonada del Forcall, possiblement la festivitat més coneguda i popular de tota la zona, sense oblidar el Sexenni morellà. Sant Antoni és una de les celebracions més esteses per la geografia valenciana, amb elements centrals compartits: la benedicció dels animals, la crema del dimoni, els dolços, etc.

La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc serveix de testimoni gràfic i escrit d'aquesta celebració que es remunta en el temps i que cada any atrau als forcallans i forcallanes dispersos pel món.

Al llarg de 84 pàgines i amb quasi 150 fotografies, hi podem presenciar tots els passos que conformen la festa fins que Sant Antoni, com sempre, venç el dimoni. I a mesura que avança la crònica relatada per Juan Manuel Segura, el lector pot adonar-se'n de la complexitat i el pes social que cada mes de gener hi apareix als carrers de la vila.

Les fotografies de Francesc Ramon Chervet i Josep Ramón Gil, transporten als boscos del terme en el moment en què cau el maio, el tronc central de la barraca que prendrà la Plaça Major durant els dies que dure la celebració.

No acaba ací. Les processons, la variada gastronomia, els majorals i les grupes, el ball rodat, els botets... la llista d'elements que conformen la Santantonada és immensa. Es troben en un tot que impressiona els visitants i emociona els residents, que cada any viuen amb passió les seues festes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.