Cultura

Kaurismäki fraternal a ‘Le Havre'

“El problema
de la immigració ve de la colonització i
és una mica tard per arreglar-ho”

Aki Kaurismäki va entusiasmar ahir a Canes amb Le Havre, una meravellosa pel·lícula protagonitzada per un peculiar enllustrador de sabates que ajuda un nen africà que s'ha escapolit d'una batuda de immigrants clandestins a Le Havre, ciutat portuària de Normandia que, situada vora el canal de la Mànega, és un lloc de pas cap a Anglaterra cada cop més difícil de travessar pels sense papers.

En la roda de premsa, el cineasta finlandès va afirmar: “El problema de la immigració ve de la colonització i és una mica tard per arreglar-ho, però potser alguna cosa canviaria si els polítics sortissin de les habitacions d'hotel i dels Mercedes.” Hi va afegir que ell no té cap resposta per a un problema tan gran, però que li ha semblat important tractar aquest tema en un film no realista. D'aquí, la seva ficció (que no deixa de suposar l'existència real de la fraternitat i, en tot cas, hi treballa a favor) és habitada per un enllustrador que empara un nen amb la complicitat dels seus veïns, d'un cantant de rock (Little Bob) i fins i tot d'un cap de policia interpretat per Jean-Pierre Darroussin, actor habitual de Robert Guédiguian, cineasta humanista, com ho són Kaurismäki i els Dardenne, autors d'un altre film presentat a Canes amb un nen salvat per la solidaritat.

Humor impagable

Le Havre és un film en estat de gràcia també habitat per l'humor impagable de Kaurismäki, una prodigiosa fotografia hopperiana de Timo Salminen i un homenatge al cinema francès, de Bresson a Marcel Carné passant per Jean-Pierre Melville.

Un altre gran del cine francès, Alain Cavalier, va presentar ahir, també a concurs, un estrany objecte difícil d'identificar que du per títol Pater i que ha fet amb la complicitat de Vincent Lindon. L'autor de Therese, havent-se decantat fa anys per un cinema intimista que sovint pren la forma d'un dietari fílmic, estableix un joc amb l'actor, al qual nomena el seu primer ministre en qualitat d'imaginari president de la República Francesa. Un joc a vegades brillant, però amb una caiguda en l'anècdota estranya en Cavalier.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.