cultura

Fortuny, tot sol amb el saxo

Si alguna cosa ha demostrar Llibert Fortuny durant la seva heterogènia trajectòria és que els reptes no l'intimiden: ha dirigit una big band, ha portat al seu terreny la música de la Patum de Berga, ha basat espectacles en Mozart i Bach... Avui, en tres recitals de mitja hora a la sala de cambra del Palau de la Música, el saxofonista es posa a prova amb un format de solo en el qual, a l'escenari, no hi haurà res més que ell, un saxo soprano, un saxo tenor i un instrument electrònic anomenat EWI. “És un repte complicat –admetia ahir–, però altament motivador per a un instrumentista melòdic com jo. La clau serà mantenir la tensió durant mitja hora.”

Els concerts, inclosos en el Mas i Mas Festival, serviran per comprendre el viatge que el saxofonista ha fet els darrers anys pels camins de l'electrònica. “Vull ensenyar com he arribat fins on he arribat –explica–. Com amb l'EWI, per exemple, puc posar-me en la pell d'un baixista sense deixar el saxo.” “Tenim un concepte de les màquines amb molts prejudicis –afegeix–. El seu missatge és el nostre missatge i, si ens equivoquem, les màquines també s'equivoquen.”

Fortuny no nega la influència que ha exercit en ell el baixista texà Gary Willis (amb qui comparteix el grup Triphasic, que acaba de tornar de gravar un DVD al Festival de Jazz d'Ercé, a França) en la seva obsessió per la tecnologia: “No planifico massa les coses –assegura–. El destí m'ha portat a tocar molt amb en Gary i he aprofitat a fons el seu mestratge.” Fortuny, d'altra banda, prepara amb Manel Camp un nou espectacle per a la Fira Mediterrània de Manresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.