cultura

La vil·la Vitalis ja és bé cultural

Després de quatre anys de tràmits, les restes romanes dels Ametllers de Tossa reben el reconeixement

La vil·la és considerada com un dels establiments rurals d'època romana més importants

Finalment, després de quatre anys de tràmits i quatre mesos des que el Departament de Cultura de la Generalitat n'incoés l'expedient de la declaració, el BOE ha publicat que la vil·la dels Ametllers de Tossa de Mar, també coneguda com a vil·la Vitalis en referència a un dels seus propietaris, ha estat declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN). A partir d'ara, la qualificació permet determinar, entre altres mesures de protecció, la suspensió de llicències municipals de parcel·lació i edificació a la zona, així com la suspensió dels efectes de les llicències concedides.

La vil·la romana dels Ametllers, descoberta l'any 1914, tot i que ja apareix esmentada a finals del segle XIX, està situada a la vessant oriental del turó de Sant Magí, dintre del nucli urbà de Tossa de Mar. La seva datació s'insereix dintre d'un marc cronològic entre el període republicà (segle I aC) i l'època visigòtica. En les primeres excavacions es va poder diferenciar bé una part rústica, inferior, formada per magatzems i una premsa d'oli, d'una part urbana, superior, amb un important conjunt termal i una sèrie d'habitacions pavimentades amb mosaics, entre els quals destaca l'anomenat de Vitalis, que data del segle IV dC i on apareix també el nom de l'establiment (Turissa).

La vil·la és considerada com un dels establiments rurals d'època romana més importants que s'han excavat fins ara a Catalunya per la seva magnitud i bon estat de conservació, per l'interès científic de les seves estructures i de les nombroses troballes de materials que s'hi ha localitzat, pel període cronològic en què s'emmarca, i també per les grans possibilitats d'adequació per a la visita que té.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.