cultura

El gran capità almogàver garrotxí

El dibuixant lloretenc Jou publica el còmic ‘El comte Despertaferro'

El còmic es presentarà demà passat a Sant Feliu de Pallerols, un dels seus escenaris

“Guillem Galceran de Cartellà, senyor d'Hostoles, un guerrer de llegenda conegut com a... el comte Despertaferro, el primer capità dels almogàvers.” Així es presenta, ja a la portada, el personatge protagonista d'El comte Despertaferro, un còmic del dibuixant lloretenc Jou Ramírez sobre aquest important personatge de la Garrotxa medieval al mateix temps històric i llegendari, que segons el seu autor “continua sent molt desconegut”. En Jou, autor de les Cartes Catalanes, L'Oca Catalana i altres jocs que volen servir també per difondre la història i la cultura del país entre un públic de totes les edats, ha escrit el guió i ha dibuixat aquest còmic “sense sang”, per a petits i grans, amb l'assessorament de l'historiadora Maria Mercè Homs i Brugarolas, tota una experta en aquest gran cavaller que Ramon Muntaner va arribar a comparar amb Lancelot del Llac.

El còmic, amb tapa dura i 47 pàgines molt ben editades a tot color, es presentarà aquest divendres a la sala de l'Esbart de Sant Feliu de Pallerols (20 h), en plena vall d'Hostoles, d'on eren originaris tant Guillem Galceran (1230-1306), el futur comte Despertaferro, com el seu amic d'infància, l'Arnal del Mas Pallerols, fill de pagesos. Aquesta amistat entre dos nens de classes socials tan diferents és una llicència de ficció, però basada com gairebé la totalitat d'aquesta història en fets reals: els pagesos del Mas Pallerols van pledejar contra el seu senyor feudal i, de manera totalment insòlita, van aconseguir que aquest fos un mas lliure. “Amb l'amistat entre els dos nens intento explicar l'inici del procés històric que va portar a la revolta remença”, explica en Jou. Amb els anys, el petit Guillem es va convertir en el senyor d'Hostoles, Puig Alder, Colltort, Rocacorba i Falgons, i en un personatge tan enigmàtic com apassionant. “Qui fou realment el comte Despertaferro? Un heroi de llegenda, un tirà medieval, un guerrer invencible, un poderós capità, un gran estrateg, un polític eficient, un hàbil diplomàtic, un lleial servidor reial, un cruel senyor feudal...?”, es planteja a la introducció del còmic. En qualsevol cas, com a personatge de novel·la o còmic d'aventures és impagable, liderant els valents almogàvers catalans en les seves lluites per tota la Mediterrània, al crit que es va acabar convertint en el seu àlies, Despertaferro.

Més presentacions

A més de la presentació d'aquest divendres a Sant Feliu de Pallerols, ja hi ha previstes altres presentacions: el 3 de setembre a la fira Besalú Medieval; el 9 de setembre a la biblioteca pública de Lloret de Mar, i el diumenge 11 de setembre al castell de Falgons, a Sant Miquel de Campmajor, en el marc de l'aplec de Sant Ferriol, que inclou una cavalcada històrica protagonitzada, justament, pel comte Despertaferro. En plena diada de l'11 de setembre, Jou Ramírez i Maria Mercè Homs hi presentaran el còmic a la sala gran del castell de Falgons, a la 1 del migdia. El castell de Falgons és un dels escenaris del còmic, juntament amb Sant Miquel de Pineda, Cogolls, Amer, Sant Feliu de Pallerols, el castell d'Hostoles, etcètera. Més endavant, també està previst presentar el còmic a la Fira del Dibuix d'Olot, a l'octubre.

El llibre es començarà a vendre a les presentacions i, a partir del setembre, també es distribuirà a través de les 90 llibreries i altres punts de venda que l'empresa Cartes Catalanes té repartits per tot el país. Per Sant Jordi de l'any vinent, en Jou té previst publicar un altre còmic, sobre la catalanitat de Cristòfol Colom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.