cultura

Barcelonès

Òmnium commemora la Diada a Badalona amb una recreació dels fets del 1714

Escenifica a la platja la sortida de badalonins en vaixell per trencar el setge de Barcelona

Òmnium Cultural, en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat, organitza un acte a la platja de Badalona per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Serà la vigília, el dia 10 de setembre i s'hi farà una recreació històrica del paper que va jugar Badalona en l'intent de trencar el setge borbònic a la ciutat de Barcelona. S'escenificarà la preparació i la sortida d'un vaixell cap a la ciutat comtal. “Des d'Òmnium volem explicar el paper que els badalonins de 1714 van tenir en el setge a la ciutat de Barcelona”, va explicar Marcel Mauri, president d'Òmnium Cultural al Barcelonès nord. Amb l'assessorament d'historiadors, i amb la col·laboració d'actors de diversos grups de teatre de la ciutat i d'un equip de rem, “recrearem com alguns badalonins es van jugar la vida per fer arribar, de nit i per mar, material i aliments als barcelonins assetjats; explicarem com es va trencar el setge”, va assegurar Mauri.

Els actes d'Òmnium Cultural a Badalona amb motiu de la Diada començaran a les set de la tarda amb un recorregut per la Badalona de 1714 en el marc del programa de cohesió Quedem? El recorregut acabarà a l'antiga llotja de pescadors –a la platja a l'alçada del carrer de Mar–, on, a quarts de deu, l'historiador Joan Rosàs oferirà una conferència sobre el paper de Badalona en l'intent de trencar el setge de Barcelona. Just després de la xerrada, a un quart d'onze de la nit, s'escenificaran aquests fets a la platja davant la llotja. Segons el president d'Òmnium, la recreació de Trencant els setges “vol ser també una metàfora dels reptes polítics, econòmics, culturals i socials que com a ciutat i com a país tenim al nostre davant”. Els actes centrals d'Òmnium per la Diada acabaran allà mateix, a tres quarts d'onze, amb un concert del grup de pop Inspira i dels badalonins Tita Merche, organitzat pels Joves d'Òmnium. “La Diada Nacional es planteja, des d'Òmnium, com una invitació als badalonins nascuts a la ciutat o en altres indrets del món per conèixer un fet cabdal de la pròpia història i, a partir d'aquí, reivindicar els nostres drets com a poble i construir un futur col·lectiu sense límits”, va afegir Mauri.

Tota la programació és gratuïta, però el recorregut requereix inscripció prèvia a [email protected] o al 93 389 56 80. Les activitats de la Diada es podran seguir al Twitter amb l'etiqueta #BDN11S. Òmnium Cultural convida tots els badalonins a penjar senyeres a les finestres i balcons i a assistir el dia 11 a la Festa de la Llibertat que s'organitza al passeig Lluís Companys de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.