cultura

L'estiu a escena

Productes de la terra

Carles Sanjosé pare va pujar dimecres a l'escenari del Gastromusical per tocar l'harmònica amb el seu fill, en un gran i visceral concert de Sanjosex

Comença a sonar Fem l'amor, una de les joies del primer disc de Sanjosex, i puja a l'escenari un espontani, que comença a tocar l'harmònica. Ni és un espontani, estrictament parlant, ni tampoc estava en el programa: és el pare de Carles Sanjosé, el líder de Sanjosex, que també es diu Carles Sanjosé i, com els flamencs més viscerals, és imprevisible i només puja a l'escenari quan se sent realment a gust i el cos li demana tocar l'harmònica amb els seu fill. Carles Sanjosé pare, antic component del grup bisbalenc Blue Star, ha transmès al seu fill la passió per la música i una visceralitat escènica que s'aprecia millor quan, com dimecres a la cloenda del Gastromusical del Molí de l'Escala, Sanjosex es presenta en un format poc habitual de trio, amb baix elèctric, bateria i en Carles exercint de guitarrista no virtuós, però sí molt efectiu i intens, tant a l'elèctrica com a l'espanyola.

Hem començat pel final, perquè Fem l'amor va sonar als bisos, entre Diumenge i Puta, que al final sí que va tocar, per completar un repertori de divuit temes, ben triats entre els seus tres discos, més alguna sorpresa com Muntanyes del Canigó, que no és ben bé la cançó tradicional, sinó l'adaptació que n'ha fet Barbara van Hoestenberghe en un singular recull de cançons infantils, el CD-llibre Pim pom.

El xef Jordi Jacas va obrir la nit amb un sopar que partia de productes de la terra –el recuit de Fonteta amb anxoves de l'Escala i herbes de marge, el porquet de la Bisbal amb tòfona d'estiu, el pastís bisbalenc–, per reinventar-los sense perdre'n l'essència, com també fa Sanjosex amb la cançó d'autor dylaniana, però amb paisatges que ens són més propers que Minnesota com ara el Baix Ter - Montgrí, i allargant Són instints amb cites de Veneno (Volando voy) i Peret (A mí las mujeres ni fu ni fa).

Sanjosex va vèncer i convèncer davant d'un públic molt variat, entre el qual hi havia l'expresident Pasqual Maragall, l'exconsellera Marina Geli i l'exalcaldessa saltenca Iolanda Pineda, circumstància que van aprofitar els presentadors de la vetllada, els còmics Rafael Faixedas i Carles Xuriguera, per fer conya sobre l'acumulació d'excàrrecs al Gastromusical, abans que Geli els recordés que ells també són ex-Teatre de Guerrilla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.